De terugvraagmethode is een hulpmiddel om te horen wat een patiënt begrepen heeft van de uitleg in het medisch consult. Simpelweg door de patiënt uit te nodigen om in eigen woorden te herhalen wat hij of zij heeft gehoord. Huisarts Maarten Dekker legt uit hoe de methode werkt en geeft pasklare suggesties voor het toepassen.
Ruim een jaar werkte Maarten Dekker als adviseur en trainer bij Pharos, de organisatie die zich inzet om gezondheidsverschillen te verkleinen. Hij deed dit naast zijn werk als waarnemend huisarts en arts in asielzoekerscentra in regio Noord-Holland. Sinds enkele maanden is hij weer fulltime huisarts, met zijn Pharos-ervaringen als extra bagage.
“Ongeveer 25% van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden, oftewel moeite met begrijpen van medische informatie”
Huisarts Maarten Dekker
Gezondheidsvaardigheden
De terugvraagmethode is al decennia in gebruik en staat sinds kort weer volop in de belangstelling. Dekkers is opgetogen over de hernieuwde aandacht. “Het dringt nu echt tot de zorg door dat een grote groep mensen de medische informatie van een specialist of andere zorgverlener niet goed begrijpt.”
Ongeveer 25% van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Oftewel: moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van medische informatie. Deze groep bestaat voor het grootste deel uit ouderen met een lage opleiding. Maar ook jonge, hoogopgeleiden kunnen beperkte gezondheidsvaardigheden hebben. “Een hoogleraar bedrijfskunde kan medische informatie ook verkeerd interpreteren. Je moet a