DOQ

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Innovatieve concepten uit de kunst- en filmwereld zijn volgens strategisch adviseur Rookvrij Marieke Helmus (Pharos) zeer geschikt om het gesprek over stoppen met roken te beginnen. Ze ontwikkelde onder andere een chatbot en een aantal ansichtkaarten om mensen uit hun schulp te laten kruipen.

Helmus studeerde geneeskunde en theater, film en tv-wetenschappen. “Zes jaar geleden ben ik gestopt als verslavingsarts. Ik wilde geen volle wachtkamer meer, maar een lege. Daarom zit ik nu aan de preventiekant met mijn missie om mensen de mogelijkheid te bieden te stoppen met roken. En dat is nodig, want als we echt gaan voor een rookvrije toekomst, kunnen we minstens 120.000 kankerdiagnoses voorkomen. Ik wil op grote schaal helpen voorkomen dat mensen ziek worden door roken.” 

(Foto: Tot kijk Fotografie)

“De chatbot kan hulpverleners helpen om juist die doelgroep te helpen die ze zelf niet aan de praat krijgen”

Arts en strategisch adviseur Rookvrij Marieke Helmus (Pharos)

Omgeving betrekken

Helmus voert haar missie met overtuiging uit vanuit een bijzondere invalshoek. “Toen ik nog arts was, hielp ik mensen in de spreekkamer bij Jellinek. Later zag ik buiten bij de ingang allemaal mensen een sigaret opsteken. Toen viel het kwartje. De sleutel ligt er namelijk in om ook iemands omgeving te betrekken bij het roken. Bij mijn oude werkgever betekende dat overal binnen de organisatie het gesprek over roken op gang brengen en het belang van stoppen op de voorgrond krijgen. Want ande

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?

‘We leven in een oceaan van chemicaliën’

Chemische vervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid, waarschuwt Saer Samanipour. Correlaties met gezondheidsproblemen nemen toe, maar wet- en regelgeving blijven achter. “Artsen kunnen een sleutelrol spelen in bewustwording en actie.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »