(H)erken langdurige symptomen na COVID-19

mm
Judith Cohen
Redactioneel,
17 november 2021

Het Erasmus MC volgt ruim 650 ex-COVID-19-patiënten uit tien ziekenhuizen en revalidatiecentra tot twee jaar na hun ziekenhuisontslag. Deze patiënten volgen verschillende nazorgpaden Longarts dr. Merel Hellemons: “Door dit CO-FLOW onderzoek krijgen we inzicht in de langetermijngevolgen van COVID-19, de resultaten van nieuw ontwikkelde nazorgpaden, en hoe we beter in de toekomst patiënten kunnen opvolgen en behandelen.”

Onlangs publiceerde dr. Merel Hellemons, longarts in het Erasmus MC, samen met haar collega’s de bevindingen van een studie naar gevolgen van COVID-19 op de middellange termijn. “Opvallend was dat bijna 90% van de patiënten zes maanden na de opname wegens COVID-19 nog altijd last had van één of meer symptomen”, zegt Hellemons, “waarvan overmatige vermoeidheid na zes maanden nog altijd het meest vooraanstaande symptoom was bij 51%.” Deze eerste ervaringen leidden tot subsidiëring en het opzetten van de CO-FLOW studie, een twee jaar durend follow-up onderzoek. Dit onderzoek kijkt niet alleen naar pulmonale gevolgen, maar ook naar de impact van COVID-19 op fysieke, mentale en cognitieve domeinen en naar de inrichting van de nazorg.

Longarts dr. Merel Hellemons

Focus op rest-effecten

Toen het team van Hellemons in het Erasmus MC zich voorbereidde op de eerste Nederlandse patiënten met een SARS-CoV-2-infectie begin maart 2020, was de benodigde nazorg voor dergelijke patiënten direct een belangrijk vraagstuk.“We wisten van soortgelijke coronavirusinfecties SARS en MERS dat er flinke longschade kan optreden. Omdat we bij dit volledig onbekende virus geen idee hadden van de ge

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel