Herkent u een spierziekte bij uw patiënt? Een geaccrediteerde webcast

mm
Sanofi Genzyme
Redactioneel,
2 oktober 2020

Spierziekten komen gezamenlijk vaker voor dan MS of Parkinson. De huisarts is cruciaal bij de herkenning hiervan. Hier krijgt u tips om een spierziekte bij uw patiënt te herkennen.  

De schattingen zijn dat er ongeveer 600 spierziekten zijn, die gaan we u natuurlijk vanavond niet allemaal voorleggen, het gaat dus om de patronen die u kunt gaan herkennen” zo begint dr. Ludo van der Pol de live uitzending Herkent u een spierziekte bij uw patiënt.

In Nederland lijden er meer dan 200.000 mensen aan één van de ongeveer 600 verschillende spierziekten en komen daarmee gezamenlijk vaker voor dan bijvoorbeeld MS of Parkinson.

Wat belangrijk is om u te realiseren is dat eerstelijns zorgverleners een cruciale rol spelen bij de eerste herkenning en het tijdig doorverwijzen van patiënten met een spierziekte. De uiteindelijke diagnose wordt vaak door de neuromusculair specialist gesteld, maar het is daarbij belangrijk dat de patiënt hier tijdig gezien wordt.

De uitdagingen van het vroegtijdig herkennen zitten in het zeldzame, heterogene en progressieve karakter van een spierziekte. Daarom wordt tijdens de webcast zoals Ludo van der Pol ook zegt, aandacht besteed aan patroonherkenning. Er worden verschillende casussen uit de praktijk besproken. Met wat voor klachten zijn patiënten bijvoorbeeld bij hun huisarts of fysiotherapeut gekomen? En, hoe zag het pad tot diagnosestelling eruit? De nadruk in deze uitzending ligt vooral op de verschillende ‘rode vlaggen’ en hoe u deze kunt herkennen.

Duidelijke zinvolle uitleg waar je in praktijk iets mee kan op goed niveau voor mij als huisarts, goed de kern omvat

De live uitzending van de webcast is bekeken door meer dan 750 van uw collega’s en beoordeeld met een 8,3!

 “Duidelijke zinvolle uitleg waar je in praktijk iets mee kan op goed niveau voor mij als huisarts, goed de kern omvat” en “Duidelijk commentaar en handvaten voor gebruik praktijk” waren een aantal van de opmerkingen van de kijkers. Femke van Gennip (huisarts in Doorn), Bart Bartels (fysiotherapeut bij het UMCU) en dr. Ludo van der Pol (neuromusculair neuroloog bij het UMCU) zijn er dus in geslaagd om praktische handvaten aan te reiken die u kunt toepassen in de praktijk.

U KUNT DE WEBCAST HIER TERUGKIJKEN
Promomatscode: MAT-NL-2000691
Deel dit artikel