DOQ

Het duizelt menig oudere

De prevalentie van duizeligheid neemt toe met het klimmen der jaren. Bij veel ouderen is duizeligheid een belangrijke oorzaak van (onge)vallen. Het is daarom belangrijk bij ouderen actief te vragen naar het optreden van duizeligheid. Vooral ook omdat er in veel gevallen een goede behandeling voor handen is.

Het is waarschijnlijk niemand ontgaan, sinds half augustus telt Nederland officieel meer dan 18 miljoen inwoners. Sinds het vorige ijkpunt, 17 miljoen in 2016, is de Nederlandse bevolking niet alleen in omvang toegenomen maar ook ouder geworden. Het aantal 65-plussers is gestegen van 3,09 miljoen in 2016 naar 3,68 miljoen nu, oftewel van 18,1% naar 20,4% van de gehele bevolking. Dat betekent ook een stijging van het aantal mensen met ‘ouderdomskwalen’.

Ook duizeligheid is een kwaal waarvan de prevalentie toeneemt bij het stijgen der jaren. “Van alle 65-plussers ervaart 30% enige vorm van duizeligheid, dit percentage neemt toe tot 50% bij 85-plussers”, stelt KNO-arts Tjasse Bruintjes, bijzonder hoogleraar KNO-heelkunde aan de Universiteit Leiden. “Duizeligheid is dan ook een veel voorkomende reden om te verwijzen naar de afdeling neurologie of KNO. Daarnaast bezoekt ongeveer 10% van de ouderen minimaal eenmaal per jaar de huisarts in verband met duizeligheid. Hoeveel ouderen met duizeligheid niet naar een dokter stappen is uiteraard niet bekend.”

“Duizeligheid kan leiden tot een ernstige aantasting van de kwaliteit van leven. Zelfs zonder vallen”

KNO-arts Tjasse Bruintjes

Aantasting kwaliteit van leven

Wel is bekend dat duizeligheid bij ouderen een belangrijke oorzaak is van (onge)vallen. Met alle persoonlijke leed en hoge medische kosten van dien. “Ook de duizeligheid zelf wordt door veel ouderen als vervelend ervaren”, weet Bruintjes die ook werkzaam is in het Gelre Ziekenhuis waar hij begin van deze eeuw het Apeldoorns Duizeligheidscentrum opzette. “Uit diverse studies is gebleken dat duizeligheid kan leiden tot een ernstige aantasting van de kwaliteit van leven. Zelfs zonder vallen. Als je duizelig bent, heb je geen controle over je lijf. Dat is niet prettig.” Het goede nieuws is dat bij een aanzienlijk deel van de ouderen een oorzaak van de duizeligheid gevonden kan worden en dat die oorzaak ook nog eens in veel gevallen behandelbaar is. De recent bijgewerkte multidisciplinaire richtlijn ‘Duizeligheid bij ouderen’ richt zich op de diagnostiek en behandeling van de drie meest voorkomende oorzaken van duizeligheid bij ouderen.

“De meest voorkomende oorzaak van duizeligheid bij ouderen is BPPD”

Calciumkristallen

Bruintjes: “De meest voorkomende oorzaak van duizeligheid bij ouderen is benigne paroxysmale positieduizeligheid, kortweg BPPD. BPPD ontstaat doordat calciumkristallen in een deel van het binnenoor zijn losgeraakt en in de halfcirkelvormige kanalen zijn terechtgekomen. Dat leidt tot duizeligheid bij het bewegen van het hoofd. Bij het ouder worden stijgt de kans op het losraken van de calciumkristallen en dus de kans op BPPD. Volgens schattingen heeft ruim een kwart van alle ouderen met duizeligheid BPPD.” Het mooie daarbij is dat BPPD heel goed en vrij eenvoudig is te behandelen met een zogeheten repositiemanoeuvre. “Door het lichaam in bepaalde posities te draaien komen de kristallen weer op de juiste plaats terecht. Het succespercentage van deze behandeling is 90%. Wel kan later opnieuw BPPD ontstaan maar dat is dan opnieuw en op dezelfde manier goed te behandelen.”

Gemakkelijk te diagnosticeren

Twee andere veelvoorkomende – en behandelbare – oorzaken van duizeligheid bij ouderen zijn respectievelijk orthostatische hypotensie en presbyvestibulopathie. Bij het laatstgenoemde, ook wel ouderdomsevenwichtsuitval geheten, functioneert het evenwichtsorgaan minder goed. Dat leidt tot balansproblemen en duizeligheid. “We kunnen deze aandoening tegenwoordig vrij gemakkelijk diagnosticeren door te testen of het oog op een bepaald punt blijft fixeren terwijl het hoofd wordt gedraaid, de head impulse test.

Het is weliswaar nog niet mogelijk de functie van het evenwichtsorgaan te herstellen maar met balans- en spieroefeningen is de balans wel te verbeteren en daarmee de kans op duizeligheid en vallen te verkleinen.” Orthostatische hypotensie, duizeligheid bij het opstaan of lang stilstaan, kan onder andere optreden bij gebruikers van antihypertensiva. “Ook dit is gemakkelijk te diagnosticeren. De behandeling bestaat uit leefregels, zoals voorzichtig opstaan en voldoende drinken, en het kritisch evalueren en waar mogelijk aanpassen van de medicatie en/of tijdstip van medicatie-inname.”

“In veel gevallen is de duizeligheid goed te behandelen of op zijn minst te verminderen”

Herziene richtlijn

Het is belangrijk in de praktijk meer en actief aandacht te besteden aan duizeligheid bij ouderen, vindt Bruintjes. “Het idee overheerst nog, zowel bij de ouderen zelf als bij veel zorgverleners, dat duizeligheid op oudere leeftijd ‘erbij hoort’. De herziene richtlijn heeft mede ten doel zorgverleners, ook die buiten de neurologie en KNO, erop te wijzen dat duizeligheid weliswaar veel voorkomt bij ouderen maar er niet bij hoeft te horen. In veel gevallen is de duizeligheid goed te behandelen of op zijn minst te verminderen.

De richtlijn spoort zorgverleners daarom aan bij ouderen duizeligheid actief uit te vragen en met gerichte diagnostiek op zoek te gaan naar een mogelijke oorzaak. Ook als de ouderen niet zelf aangeven last te hebben van duizeligheid. In een onderzoek in Apeldoorn diagnosticeerden we BPPD bij een op de vijf mensen die voor een consult bij de valpoli kwamen. Een deel van hen had zelf duizeligheid niet als mogelijke oorzaak genoemd.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx