‘Het gaat om mensen die nog een heel leven voor zich hebben’

mm
Jenneke van de Streek
Redactioneel,
16 mei 2023

Promovenda Jamie Verhoeven toonde aan dat patiënten die op jonge leeftijd een beroerte krijgen, in het eerste jaar na die diagnose vaker kanker blijken te hebben dan leeftijdsgenoten die geen beroerte hebben gehad. Zij onderzoekt nu de mogelijkheid binnen deze groep patiënten een risicogroep te onderscheiden met specifieke kenmerken die wijzen op een hoger risico op kanker vlak na de beroerte. Dit onderzoek zou kunnen leiden naar een screening op kanker als onderdeel van de zoektocht naar de oorzaak van de beroerte.

Screening is nog tien stappen te ver, beaamt Jamie Verhoeven, die in het Radboudumc in Nijmegen haar promotieonderzoek doet en in opleiding is tot neuroloog.  “Maar nadenken daarover kunnen we al wel. Frappant is echter dat we wel allang standaard screenen op kanker bij een onverklaarbare diep veneuze trombose met bloedtesten, een longfoto, met een uitstrijkje en mammografie bij vrouwen en met een PSA-test bij mannen. Dat wordt in de richtlijn die het Radboudumc hanteert, geadviseerd. Maar de associatie tussen veneuze trombose en kanker is beter vastgesteld, dan de associatie tussen arteriële trombose en kanker.”

“Het absolute aantal patiënten is klein, maar wel veel meer dan in de algemene populatie”

Promovenda Jamie Verhoeven

Het promotieonderzoek van Verhoeven staat onder leiding van prof. dr. Frank-Erik de Leeuw. Verhoeven deed een administratief cohortonderzoek, onder bijna 28 duizend patiënten van 15 tot en met 49 jaar en bijna 363 duizend patiënten van 50 jaar en ouder die een beroerte hadden gekregen, naar het optreden van kanker tot tien jaar na de diagnose. Zij

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel