DOQ

‘Het geven van onderwijs binnen de ERS kent vele aspecten’

Jaarlijks reikt de European Respiratory Society (ERS) Teaching Awards uit aan leden als erkenning voor hun toegewijde bijdrage aan de ontwikkeling van educatieve content voor de ERS. Dit jaar mocht longarts Marieke Duiverman (UMCG), evenals twee Europese collega’s, deze award in ontvangst nemen. “Het is een mooie waardering voor hetgeen ik de afgelopen tijd bij de ERS gedaan heb.”

Het was best een verrassing, de mail die Marieke Duiverman kreeg vanuit de ERS waarin zij aangaven haar de Teaching Award te willen toekennen. Het besluit naar wie deze award gaat wordt vanuit de ERS genomen, vertelt zij. “Het is niet zo dat anderen je hiervoor voordragen.” De award is bedoeld voor ERS-leden die op enige manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van educatieve content voor de ERS. Duiverman: “Dat kan het geven van onderwijs zijn, maar ook het houden van lezingen op congressen of een bijdrage leveren aan het organiseren van symposia.”

“Mijn online Summer School wordt veel gevolgd door specialisten uit landen waar de gezondheidszorg minder ver ontwikkeld is”

Longarts Marieke Duiverman

Online Summer School

Binnen de ERS zijn er verschillende assembly’s die zich richten op een bepaald onderwerp. Duiverman is voorzitter van de groep ‘Non-invasive ventilatory support’, een onderdeel van de assembly ‘Respiratory intensive care’. In die hoedanigheid is zij vrij actief binnen de ERS, ook op het gebied van onderwijs. “Zo geef ik een online Summer School die veel wordt gevolgd door specialisten uit landen waar de gezondheidszorg minder ver ontwikkeld is dan in de Westerse landen. Dit krijgt tijdens de ERS in september een vervolg in Post-Graduate Courses, heel praktisch gericht op hoe wij zorg verlenen”, legt Duiverman uit. “Daarnaast geef ik lezingen tijdens het ERS-congres, maar ook tijdens andere symposia georganiseerd door de ERS, zoals het Respiratory Failure and Mechanical Ventilation Conference in Berlijn in februari.”

“Ook jonge onderzoekers moeten een kans krijgen hun onderzoek voor het voetlicht te brengen”

Jonge onderzoekers

De werkzaamheden voor de ERS bestaan voor Duiverman niet alleen uit het geven van lezingen. “Onze assembly heeft een groot aandeel in het vormgeven van de verschillende sessies tijdens het ERS-congres en andere bijeenkomsten. Zo zoeken we bijvoorbeeld de abstracts en posters uit, en groeperen deze. Dat is niet altijd even makkelijk, we moeten hierin veel keuzes maken. We willen er natuurlijk voor zorgen dat de inhoud die gepresenteerd wordt voor iedereen relevant, leuk en interessant is. Ook zoeken we een balans in presentatoren, zodat niet alleen gerenommeerde leden van de ERS-presentaties houden, maar dat ook jonge onderzoekers een kans krijgen hun onderzoek voor het voetlicht te brengen.” Het geven van onderwijs binnen de ERS kent dus veel verschillende aspecten, vat Duiverman samen. “Maar omdat we gedurende het jaar verschillende dingen oppakken, is het heel goed te doen.”

“De interactie met mensen blijft leuk en het mooie is dat je altijd weer van elkaar leert”

Waardevol

De uitreiking zelf was een ervaring op zich. “Op de eerste dag van het ERS-congres waren alle awardees uitgenodigd voor de Opening Session. We kregen vervolgens een papiertje met de logistiek van de uitreiking: van waar we het podium op moesten lopen tot in welke volgorde we de awards kregen uitgereikt. Gelukkig mocht ik achter iemand anders aanlopen, die kon ik gewoon volgen”, zegt Duiverman lachend. De voorzitter van de ERS reikte de award, een glazen beeldje, vervolgens uit. “Al met al was het een heel leuke ervaring, ze hadden er echt wat van gemaakt. Vanuit mijn eigen kring en van collega’s kreeg ik veel leuke reacties op de toekenning.”

Hoewel onderzoek doen Duivermans grote passie blijft, vindt ze ook het geven van onderwijs in brede zin – dus in Nederland voor studenten of collega’s, maar ook voor collega’s in het buitenland – erg waardevol om te doen. “De interactie met mensen blijft leuk en het mooie is dat je altijd weer van elkaar leert.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx