DOQ

Het leven staat stil… Hoe pak je de draad weer op?

Hartchirurg Ehsan Natour heeft als missie mensen niet alleen letterlijk in het hart te raken, maar vooral figuurlijk. Hij wil onder andere met zijn boek en stichting mensen helpen anticiperen op impactvolle gebeurtenissen die het leven stil doen staan. Zo kunnen ze sneller de draad weer oppakken. Zijn voornaamste boodschap: “Houd niet vast aan het oude normaal na een crisis, want dat staat je kwaliteit van leven in de weg.”

Of je nu een hartoperatie, auto-ongeluk of scheiding doormaakt, alle levenscrises verlopen volgens Natour volgens een bepaalde curve. In zijn net verschenen boek Als het leven stilstaat beschrijft hij aan de hand van zijn ervaringen als hartchirurg en met verschillende voorbeelden hoe die curve eruitziet en wat de impact ervan is op de kwaliteit van leven. “Iedereen maakt crises mee in zijn leven”, legt Natour uit. “Er lijkt niks aan de hand, en dan ineens: bam, je leven staat stil. Met mijn boek wil ik handvatten geven, zodat mensen na die stilstand sneller en beter weer de weg omhoog vinden. Het is mijn overtuiging dat het begint bij bewustwording: je wordt na zo’n ingrijpende gebeurtenis nooit meer de oude. Dat kunnen accepteren en omgaan met bijbehorende emoties, zoals angst, woede en verdriet, helpen je uiteindelijk om sneller te herstellen. Ik zie het als mijn plicht als arts om mensen bij dat proces te helpen.”

“De meeste mensen denken alleen maar: ‘Na de operatie heb ik alles achter de rug’. Een fatale misvatting”

Hartchirurg dr. Ehsan Natour


Focus op operatie

Hij maakt het dagelijks mee. Patiënten zijn gefocust op de operatie en denken dat daarna de kous af is. “De meeste mensen denken alleen maar: ‘daarna heb ik alles achter de rug’. Dit is echter een fatale misvatting. De operatie kan de koers naar een nieuw leven bepalen, maar of het leven op snelheid komt hangt af van de patiënt, de omstandigheden op dat moment en de omgeving”, vertelt de hartchirurg. “Na het ontslag uit het ziekenhuis begint het pas. Ik vind dat het bij het arts-zijn hoort om hierover het gesprek aan te gaan met de patiënt en zijn of haar naasten.”

Praten over angst

Natour, geboren in Palestina en opgeleid in Duitsland, merkt dat zorgprofessionals te druk bezig zijn om hier echt tijd voor te maken: “Je kunt in twee minuten uitleggen wat de operatie inhoudt. De rest van de tijd zou je kunnen gebruiken om te praten met je patiënten over wat zij kunnen verwachten als ze weer naar huis mogen. Het idee dat het niet meer wordt zoals vroeger is erg beangstigend, maar daarom moeten we het er juist over hebben. Praten over angst en andere emoties zoals boosheid, onmacht en verdriet moeten we oefenen. Als mens en als arts.”

“Hoe meer vertrouwen, hoe meer ontspannen en beter een patiënt zich voelt, en hoe groter de kans op herstel”

Vertrouwen als basis

Volgens Natour is vertrouwen de basis voor een succesvolle behandeling en snel herstel. “Een vertrouwelijk gesprek met een arts weegt voor patiënten heel zwaar. Ik geloof dat veel artsen zich niet eens bewust zijn van de invloed die ze hebben met hun houding en hun aandacht op het verloop van de crisis. Hoe meer vertrouwen, hoe meer ontspannen en beter een patiënt zich voelt, en hoe groter de kans op herstel.” Natour vindt dat artsen vaker moeten uitgaan van de vraag wat hun patiënt nodig heeft in plaats van welke informatie over de behandeling medegedeeld moet worden. “Als je niet weet wat je patiënt nodig heeft, kun je je patiënt ook niet optimaal begeleiden.”

“Met alleen wetenschap kunnen we al die emoties die loskomen bij een crisis onvoldoende uitdrukken en leren begrijpen”

Stichting, muziek en theater

Zijn boek Als het leven stilstaat is slechts het begin van de weg die Natour zelf voor ogen heeft om zijn missie te bereiken. Het boek is inmiddels in het Nederlands, Duits en Engels uitgegeven en binnenkort volgen vertalingen in het Arabisch en het Spaans. “Maar niet iedereen leest”, vertelt hij. “Daarom heb ik in 2019 de stichting Stilgezet opgericht. Met de stichting bereiken we patiënten, hun naasten, artsen en ander medisch personeel op verschillende manieren. Denk aan het boek, maar ook een podcast, muziekcompositie en een theaterstuk. Dit doe ik samen met onder andere oud-directeur van Pinkpop Jan Smeets en Toneelgroep Maastricht. Met alleen wetenschap kunnen we al die emoties die loskomen bij een crisis onvoldoende uitdrukken en leren begrijpen; met kunst wel.”

Wetenschappelijk onderzoek

Toch is ook wetenschap een belangrijk onderdeel van de stichting. Natour wil wetenschappelijk onderzoek inzetten om te voorspellen hoe iemand in een crisis reageert, zodat preventief de juiste individuele emotionele begeleiding kan worden toegepast. Natour: “Ik zie het als het halen van een rijbewijs zodat iedereen bij wie het leven stil komt te staan, snel weer verder kan gaan. Het leven is immers maar kort.”

Meer informatie:
Over de stichting en ervaringen delen: www.stilgezet.nl
Volg Ehsan Natour op LinkedIn of www.drnatour.com
Ideeën en suggesties voor wetenschappelijk onderzoek? Neem contact op via elnatoury@gmail.com.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx