‘Het ontbreekt nog vaak aan tijdige diagnose van maag-darmischemie’

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
15 december 2021

Het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam, een samenwerking van het Erasmus MC en Franciscus Gasthuis & Vlietland, is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor de komende vijf jaar erkend als Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen (ECZA). Eerder dit jaar ontving Franciscus al de topklinische erkenning van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) voor de behandeling van chronische maag-darmischemie.

Dr. Desirée Leemreis-van Noord, MDL-arts en onderzoeker bij het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam, is trots op beide erkenningen. “Ik zie het als beloning voor de vele jaren hard werken in ons centrum aan de diagnostiek, behandeling en onderzoek van chronische maag-darmischemie. Dat is een zeldzame aandoening, al komt het vaker voor dan we denken. Met een prevalentie van 9,2 per honderdduizend inwoners bijna net zoveel als de ziekte van Crohn, met 10,9 per honderdduizend inwoners.”

MDL-arts dr. Desirée Leemreis-van Noord

Fear of eating

De verwachting is dat met de voortgaande vergrijzing die prevalentie alleen maar zal toenemen. “Bij chronische maag-darmischemie is er een zuurstoftekort door onvoldoende doorbloeding in de bloedvaten van het maag-darmkanaal: de maag-leverslagader, en de bovenste en onderste darmslagader. De meest voorkomende oorzaak is aderverkalking. Dat komt vooral voor bij oudere patiënten met hart- en vaatziekten.” Buikpijn na het eten en gewichtsverlies, dat zijn de twee voornaamste symptomen van maag-darmischemie. “Na het eten schiet de bloedtoevoer naar de maag en de darm tekort, want dan wordt de maaltijd v

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel