DOQ

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Een ziekenhuis kan prima zonder lachgas, vindt Niek Sperna Weiland, neuro-anesthesioloog en scientific director van het Centre for Sustainable Healthcare van Amsterdam UMC. “Op de OK is het in veel ziekenhuizen al niet meer beschikbaar. En wegens de grote impact van dit broeikasgas op het milieu moet ook op andere afdelingen over alternatieven worden nagedacht.”

Lachgas is een medicijn dat al sinds de 19e eeuw wordt gebruikt. Het heeft zowel een pijnstillend als een sederend effect. Hoewel beide effecten te zwak zijn om iemand volledig mee in slaap te brengen, werd lachgas vanwege de veiligheid en het lage risico op overdosering toch een populair middel in de zorg.

“Het broeikaseffect van lachgas is 300 keer sterker dan dat van CO₂”

Neuro-anesthesioloog Niek Sperna Weiland

Toepassingen

“Op de operatiekamer wordt het gebruikt in combinatie met andere anesthetica en pijnstillers”, legt Niek Sperna Weiland uit. “Op andere afdelingen, bijvoorbeeld op de SEH, doet lachgas dienst bij kortdurende pijnlijke ingrepen zoals het plaatsen van een infuusnaald bij kinderen of het zetten van botbreuken. In sommige landen wordt lachgas ook veel gebruikt bij bevallingen. Dat is een trend die ook in Nederland in opkomst is. Vrouwen inhaleren hierbij zelf lachgas via een mondstuk, wat zorgt voor enige pijnverlichting.”

Voordelen van lachgas

“Lachgas biedt enkele voordelen ten opzichte van andere anesthetica”, legt Sperna Weiland uit. “Waar middelen

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


1
0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »