DOQ

Hoe je als vrouwelijke arts kunt werken aan je veerkracht

De dagelijkse werkelijkheid van vrouwelijke artsen is anders dan die van hun mannelijke collega’s. Ze hebben – nog meer dan mannen – een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn zorgzaam en willen graag álles goed doen. En (onbewuste) genderbias, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag komen nog steeds voor. Marga Gooren beschrijft dit in `Veerkracht voor vrouwelijke artsen’. Het boek helpt je als vrouwelijke arts om grip te houden op je leven en je energiek en bevlogen te blijven ontwikkelen. Om te vertrouwen op je veerkracht, wat er ook gebeurt.

Het is maart 2020, het begin van de COVID-19-pandemie in Nederland. Maartjes ene collega is al weken uitgevallen met een burn-out. De andere heeft een zieke vader en is er met zijn gedachten niet helemaal bij. Maartje voelt zich enorm verantwoordelijk om de praktijk goed te organiseren; te zorgen dat de assistentes het goed aankunnen, dat er geen fouten worden gemaakt. De andere collega wil ze niet belasten. Alles komt dus op haar neer. Ze vindt dat ze sterk moet zijn, zichzelf even opzij moet zetten en moet zorgen dat het goed gaat met iedereen. Ook met haar partner die ic-arts is. Hij heeft het altijd al druk en nu helemaal. En natuurlijk met haar kinderen, van wie de oudste midden in de puberteit zit. De volledige zorg komt nu eigenlijk op haar neer.

Innerlijke strijd

Het verhaal van Maartje is typisch voor veel vrouwelijke artsen. Aan de ene kant wil ze voldoen aan de verwachtingen en eisen van buitenaf. Aan de andere kant heeft ze haar ei

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »