‘Hoe kon ik dit nou over het hoofd zien?’
Redactioneel
19 februari 2025
Bij een gemiste diagnose wordt in de media de kant van de patiënt uitgebreid belicht: ‘Vrouw bleek hersentumor te hebben; de huisarts had hier nooit aan gedacht’. “Maar dat er achter deze verhalen ook een dokter schuilgaat, daar wordt vaak aan voorbij gegaan”, zegt Jojanneke Kant, huisarts en specialist in spoedzorg en triage. “Iedere huisarts maakt zo’n situatie mee. Je bent tenslotte een mens en iedereen maakt fouten, ook ik.”
Bij een gemiste diagnose mag de kant van de huisarts ook weleens gedeeld worden, zo vertelt Jojanneke Kant. “Geen enkele arts doet dat uiteraard voor zijn plezier. Een arts maakt een dergelijke situatie liever nooit mee, maar het overkomt iedere huisarts. En het is heftig, want het doet veel met je. Gemiste diagnoses en de gevolgen daarvan zijn niet voor niets een van de redenen waarom huisartsen stoppen met hun vak.”
“Er zijn situaties met ernstige gevolgen en situaties die misschien vervelend zijn, maar niet erg”
Huisarts Jojanneke Kant
Misdiagnose
“Als het gaat om een foute diagnose kun je een onderscheid maken tussen situaties met ernstige gevolgen en situaties die misschien vervelend zijn, maar niet erg. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een huidaandoening die je twee weken lang hebt behandeld met een antischimmelcrème, maar die eczeem bleek te zijn. Niet direct de juiste diagnose, maar het kan geen kwaad”, aldus Kant. “Vervelender is een verkeerde beslissing die achteraf gezien ingrijpende gevolgen heeft ge
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: