Hoe krijg je als arts weer meer tijd voor de patiënt?

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
7 september 2022

Bevrijd de doktersassistent van werkzaamheden waarvoor deze niet in de wieg is gelegd. Laat administratieve taken uitvoeren door logistieke en secretariële medewerkers. Automatiseer er ook een aantal en geef patiënten een actieve digitale rol. Dan wordt de doktersassistent vrijgespeeld voor haar/zijn eigenlijke werk – directe patiëntenzorg – en kan deze als vanouds de medisch specialist bijstaan. Hiervoor pleit Arthur Stoof, sectormanager poliklinieken in het Erasmus MC. “Creativiteit is gewenst nu ondersteunend medisch personeel schaars is.”

Een arts heeft de aangeboren eigenschap mensen te helpen en is hiervoor ook opgeleid. Is dus de afsprakenbalie onderbemand en heeft de dokter de patiënt tegenover zich zitten? Dan plant hij of zij aan het eind van het consult zelf wel het volgende controlemoment in of een radiologisch onderzoek dat spoed heeft. En heeft de doktersassistent het te druk voor zalfinstructies aan de patiënt? Dan is de dokter niet te beroerd dat zelf even te doen.

(Foto: Esther Morren)

“Als de doktersassistent weer kan doen waarvoor deze is opgeleid en bijdraagt aan de directe patiëntenzorg, kan de medisch specialist dat ook en krijgt de patiënt optimale aandacht”

Arthur Stoof, sectormanager poliklinieken in het Erasmus MC

Geen patiëntenzorg

“Tel je al deze minuten bij elkaar op, dan kom je tot veel tijd die artsen besteden aan taken die ze niet zouden hoeven uitvoeren. Tijd die afgaat van werkzaamheden die recht doen aan hun beroep. Tijd die ten koste gaat van de werkelijke pa

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel