Hoe kun je samen beslissen in de zorg bevorderen?
Redactioneel
20 oktober 2023
Hoe kun je samen beslissen in de zorg bevorderen? Dat onderzocht Haske van Veenendaal aan Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). Hij ontwikkelde een programma dat bij verschillende teams binnen de oncologische zorg werd getest. Zorgverleners blijken positief en zien de voordelen voor zichzelf en voor de patiënt. Bovendien lijkt samen beslissen niet meer tijd te kosten.
Wanneer een patiënt de diagnose kanker krijgt, komt diens wereld aardig op z’n kop te staan. Zowel de patiënt als de arts moeten moeilijke keuzes maken. Ga jij bij borstkanker bijvoorbeeld voor een borstsparende operatie in combinatie met bestraling of ga je voor een complete amputatie? En kies je bij uitgezaaide longkanker voor een zware chemokuur waardoor je mogelijk een paar maanden langer te leven hebt, of wil je meer tijd met je familie om je op het afscheid te kunnen voorbereiden?
“Je moet als behandelaar te weten komen wat de voorkeuren van de patiënt zijn en je in zijn argumenten verplaatsen”
Onderzoeker Haske van Veenendaal
Voorkeuren patiënt leren herkennen
“Al deze afwegingen hebben grote gevolgen, niet alleen op je lichaam maar ook op je gezin, je werk en de rest van je leven. Tegelijk is er veel onzekerheid over bijvoorbeeld je overlevingskansen”, zegt promovendus Haske van Veenendaal. Iedere patiënt maakt hierbij andere afwegingen. Iemand kan bijvoorbeeld vanuit religieus oogpunt geen behandeling willen, of net een bedrijf gestart hebben en daarom minder geneigd zijn een chemokuur te willen. “
Login om verder te lezen
Nog geen account? Meld u hier gratis aan.
Lees meer over: