DOQ

‘Stel agressietraining in de opleiding aan de orde’

Emotionele, veeleisende, gefrustreerde of agressieve patiënten. Ook artsen worden daarmee geconfronteerd, al is het wellicht minder dan verpleegkundigen. Maar artsen weten niet altijd goed om te gaan met ongewenst gedrag. Dat vraagt veel gedragsvaardigheden en daarin zijn artsen onvoldoende getraind, meent agressietrainer Jannie de Jong.

Jannie de Jong organiseert agressietrainingen voor verschillende doelgroepen, zoals professionals in de zorg. Ze merkt dat artsen in vergelijking met verpleegkundigen veel minder op de trainingen afkomen. “Dat zal te maken hebben met tijd, maar ook met bewustzijn. Door hun positie blijft hen veel agressie bespaard. De verpleegkundige of de medewerker aan de balie krijgt vaak de volle lading.  En zij durven daar de arts niet mee lastig te vallen. Dat geeft het beeld bij artsen dat het wel meevalt met die agressie.”

“De arts moet eerst ruimte maken voor emotie door oprecht te luisteren”

Agressietrainer Jannie de Jong

Maakbare maatschappij

Dat wil niet zeggen dat de arts niet met agressie te maken krijgt. Maar het gaat dan eerder over grensoverschrijdend gedrag van patiënten die veeleisend zijn. “Door de maakbare maatschappij eisen patiënten een goede oplossing en wel meteen. Ze hebben zelf op internet opgezocht wat mogelijk is. De arts is niet meer heilig. En als de arts een fout maakt, dan eisen ze een second opinion of dreigen met de rechter.” Artsen weten daar niet goed mee om te gaan, merkt De Jong. “De arts staat onder enorme tijdsdruk, maakt lange d

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Er is een normale eetlust, geen vermagering. Er is geen bloedverlies per anum. Bij lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?

‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Vluchtelingstudenten kunnen in het UMCU hun geneeskundestudie afmaken. Dit helpt hen, maar is ook zinvol voor de Nederlandse arts, vertelt Eva Stortelder. “Er is heel veel behoefte. Het gaat om honderden potentiële collega’s die toegang tot het medisch netwerk willen.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »

Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »