Hoe roepen we scabiës een halt toe?

mm
Bianca Hagenaars
Redactioneel,
8 juni 2022

Het aantal mensen met scabiës neemt de laatste jaren toe. Waar wordt deze toename door veroorzaakt? Speelt de coronapandemie een rol hierbij? En hoe is deze toename te stoppen? Dermatoloog Patrick Kemperman, werkzaam in Amsterdam UMC en Dijklander Ziekenhuis, licht dit nader toe. “De twee belangrijkste pijlers zijn zo snel mogelijk behandelen en saneren.”

In 2014 registreerde het Nivel 100 gevallen van scabiës per 100.000 inwoners. In 2019 was dit aantal toegenomen tot 210 en in 2020 tot 260 gevallen per 100.000 inwoners. “We zien deze toename echt niet alleen in bijvoorbeeld studentenhuizen of verpleeginstellingen”, zegt Patrick Kemperman. “Scabiës komt onder de hele bevolking voor, maar wel vooral op locaties waar meerdere mensen op een afdeling verblijven.” Naar de oorzaak van deze toename is het gissen. “Er is geen onderzoek naar gedaan, maar er zijn wel ideeën over.”

“Er kan een ping-pongeffect ontstaan van mensen die elkaar blijven besmetten”

Dermatoloog Patrick Kemperman

Medicijnen en sanering

Het is mogelijk dat mensen door alle berichtgeving over scabiës, de klachten sneller herkennen en eerder naar de huisarts gaan. Maar Kemperman ziet ook dat mensen vaak te lang met klachten rondlopen, waardoor zij andere personen onbewust blijven besmetten, als een soort sneeuwbaleffect. Daarnaast is de bestrijding van de schurftmijt niet eenvoudig. Naast een behandeling met medicijnen, moet een heel pakket aan saneringsmaatregelen uitgevoerd worden. “Denk dan aan het wassen van alle lakens en kleren, tapijten stofzuigen. Dat wat niet gewassen kan worden moet minimaal vi

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel