DOQ

Hoest blijkt bij meeste tbc-patiënten afwezig: hoe sporen we de ziekte dan op?

Tbc-patiënten hoesten: een klassiek beeld. Toch is dat lang niet altijd het geval. Uit onderzoek blijkt dat bijna 83% van de tbc-patiënten niet hardnekkig hoest en zelfs 62% helemaal niet. Hoeveel tbc-gevallen blijven hierdoor onder de radar? En wat betekent dat voor de bestrijding van de ziekte? Frank Cobelens, hoogleraar Global Health bij Amsterdam UMC, schijnt licht op de zaak.

Op de site van het RIVM vinden we ‘lange tijd hoesten’ als het eerstgenoemde symptoom van tuberculose (tbc). Voor veel artsen betekent het dat ze pas denken aan het ziektebeeld op het moment dat ze een patiënt zien die hoest. Maar blijkbaar verloopt tbc vaker symptoomvrij dan we al die tijd dachten.

“We zijn ons gaan realiseren dat we misschien een hoop tbc-patiënten missen die symptoomvrij rondlopen”

Hoogleraar Global Health Frank Cobelens

De ziekte in vergetelheid

“De verklaring daarvoor is dat we in westerse landen een beetje vergeten zijn dat mensen op en af klachten kunnen hebben van tbc en dus ook perioden lang symptoomvrij kunnen zijn, ondanks de ziekte. Ondanks dat tbc in een groot deel van de 19e en 20e eeuw de belangrijkste doodsoorzaak is geweest onder jongvolwassenen, is dit ziektebeeld een beetje in de vergetelheid geraakt”, zo vertelt Frank Cobelens, hoogleraar Global Health in het Amsterdam UMC en tevens Senior Fellow bij AIGHD (Amsterdam Institute for Global Health and Development).

“Vooral in arme landen komt nog veel tuberculose voor, in delen van Zuidoost-Azië en in Afrika. Daar is vo

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


1
0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »