Hoestpoli zet zich bij chronisch hoesten in voor de juiste zorg op de juiste plek

mm
Judith Cohen
Redactioneel,
8 september 2021

Chronische hoestklachten is de vaakst voorkomende klacht waarmee patiënten zich melden bij huisarts en longarts. Ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking heeft ermee te kampen. “We mogen de impact van dit probleem niet onderschatten”, zegt longarts dr. José de Kluijver. “Je moet je voorstellen dat chronisch hoesten grote sociale gevolgen kan hebben.”

Het online congres van de Federatie Medisch Specialisten dat begin september plaatsvond was gewijd aan ‘1001 voorbeelden van juiste zorg op juiste plek’. Een aansprekend voorbeeld hiervan is de hoestpoli in het Reinier de Graaf Gasthuis, waar longarts dr. José de Kluijver zich inmiddels al tien jaar met veel passie aan wijdt. “De patiëntgerichtheid, het samen beslissen met de patiënt, en de multidisciplinaire samenwerking maken dat we echt de juiste zorg op de juiste plek kunnen bieden voor mensen met chronische hoestklachten.”

Longarts dr. José de Kluijver

Klachten wegwuiven

Er zijn veel mensen die jarenlang rondlopen met hoestklachten. Klachten worden vaak onderschat of weggewuifd, of zorgverleners weten simpelweg onvoldoende welke therapeutische opties er bestaan voor patiënten met chronische hoestklachten. Hierom werd vijftien jaar geleden in het Reinier de Graaf Gasthuis een hoestpoli opgericht: één loket waar patiënten snel terechtkunnen bij een longarts en eventueel vanuit daar vlot kunnen worden doorverwezen naar een andere zorgverlener. Sinds tien jaar leidt longarts dr. José de Kluijver deze poli. “Wat bij velen nog onbekend is, is hoeveel mensen last hebben van chronische hoestklachten”, legt de Kluijver uit.

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel