DOQ

Hoge concentratie foliumzuur tijdens zwangerschap geeft verlaging bloeddruk bij kinderen

Baby’s van moeders met cardio-metabole risicofactoren ontwikkelen minder waarschijnlijk hypertensie wanneer de moeder een hoge concentratie foliumzuur tijdens de zwangerschap heeft. Aldus de uitkomsten van een recent onderzoek van Xiabon Wang van het Johns Hopkins School of Public Health et al. in Amerika. Het artikel staat gepubliceerd in American Journal of Hypertension.

Wanneer een vrouw tijdens de zwangerschap diabetes en/of obesitas heeft, is de kans op hogere bloeddruk van het kind aanzienlijk vergroot. De gemeten bloeddruk bij kinderen is tevens een voorspeller voor problemen op latere leeftijd. Er is steeds meer bewijs dat voeding tijdens de zwangerschap een effect heeft de cardiovasculaire gezondheid van het kind. Een belangrijke component is daarbij foliumzuur, deze is betrokken bij de nucleïnezuursynthese, genexpressie en cellulaire groei.

Kosteneffectief
Preventie en screening op latere leeftijd is duur. Het kan dus mogelijk een kosteneffectieve gezondheidsstrategie zijn om preventief de bloeddruk vroeg in het leven vast te stellen. Voor deze studie keken Wang et al. naar een geboortecohort in Amerika. Het ging om kinderen met een verhoogd risico op hypertensie. De maternale foliumzuur concentratie in combinatie met de maternale cardio-metabole risicofactoren op de bloeddruk van het kind waren nog niet eerder prospectief onderzocht. Bij jongvolwassenen geeft een hogere inname van foliumzuur een lagere incidentie van hypertensie op latere leeftijd.
Er namen 1.290 moeder-kindparen deel. Deze werden gevolgd tot het negende levensjaar, tussen 2003 en 2014 bij het Boston Medical Center. Van de moeders had 38% een of meerdere cardio-metabole risicofactoren, en 14,6% had een te hoge bloeddruk. 11 % diabetes en 25% was obees tijdens de zwangerschap. Van de kinderen uit de studie had 28,7% een verhoogde systolische bloeddruk op de leeftijd van 3 tot 9 jaar. Kinderen met een hoge bloeddruk hadden vaker een moeder met obesitas of ook een hoge bloeddruk of diabetes. Deze kinderen hadden vaker een laag geboortegewicht, werden soms vroeger geboren en hadden een hogere BMI-waarde.

Hypertensie
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat hoge niveaus van foliumzuur bij de moeder een gunstige werking hadden op de negatieve gevolgen van de maternale cardio-metabole risicofactoren. Er spelen echter meer factoren een rol dan alleen de foliumzuurconcentratie. Volgens dr. Xiabon Wang, laat de studie zien dat de herkomst van hypertensie op latere leeftijd, dus al vroeg in het kind te vinden is. Qua preventie is het dus mogelijk om al vroegtijdig het risico op cardiovasculaire problemen vast te stellen bij het kind. Maar ook om het tijdens de zwangerschap te voorkomen.

Bron: American Journal of Hypertension: Xiabon Wang et al.”Association of Maternal Plasma Folate and Cardiometabolic Risk Factors in Pregnancy with Elevated Blood Pressure of Offspring in Childhood.”

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?