Klinisch farmacoloog Jansman: zet in op betere medicatiebegeleiding kankerpatiënten

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
7 juli 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog dr. Frank Jansman is per 1 april 2021 benoemd als hoogleraar Klinische farmacie, in het bijzonder in de oncologie, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat zich vooral bezighouden met onderwijs en onderzoek rondom de medicatiebegeleiding van kankerpatiënten.

Jansman, werkzaam als medisch manager en opleider van de afdeling Klinische Farmacie in het Deventer Ziekenhuis, gaat zijn werkzaamheden als ziekenhuisapotheker combineren met onderwijs en onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Mijn praktijkervaring vanuit de ziekenhuisfarmacie neem ik mee het onderwijs en onderzoek in.”

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog dr. Frank Jansman

Inzet op oncologisch onderwijs

De leerstoel die Jansman gaat bekleden is ondergebracht bij de afdeling Pharmacotherapy, -Epidemiology & -Economics (PTEE) van het Groningen Research Institute for Pharmacy en de opleiding Farmacie. De benoeming van Jansman als hoogleraar aan de RUG vloeit voort uit de gastcolleges over oncologie die hij al gaf aan Groningse farmaciestudenten. “Antikankermiddelen hebben de afgelopen decennia een stevige opmars gemaakt. Sinds twintig jaar zijn de doelgerichte behandelingen beschikbaar en in de laatste tien jaar heeft immuuntherapie een hoge vlucht genomen. Dit rechtvaardigt dat er steviger wordt ingezet op het oncologisch onderwijs in de farmacie. Interessant met het oog op de oncologie is ook de komst van mRNA-vaccins voor COVID-19. Een bijvangst hiervan is dat er veel kennis over mRNA-vaccins is opgedaan. Dit kan het onderzoek naar mRNA-vaccins bij kanker een boost geven.”

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel