Prof. dr. Van Gelder: ‘Ik wil wetenschappers ondersteunen op de route van molecuul naar geneesmiddel’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
13 september 2020

Onderzoekers binnen de academische wereld met elkaar in verbinding brengen. Nieuw geneesmiddelonderzoek initiëren. Zoveel mogelijk innovatieve medicijnen trekken naar de ultieme eindstreep die registratie heet. Dat is in grote lijnen wat prof. dr. Teun van Gelder gaat doen als hoogleraar Drug Discovery & Development in Leiden.

“Per 1 december 2019 ben ik werkzaam als hoogleraar in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)”, vertelt prof. dr. Teun van Gelder. “Ik had geluk dat ik daar al drie maanden bezig was voordat de coronacrisis uitbrak. Ik heb daardoor al genoeg mensen gesproken om diverse projecten in gang te kunnen zetten. Met de huidige, vooral digitale, communicatie was dat lastiger geweest.”

Hoogleraar Drug Discovery & Development prof. dr. Teun van Gelder

Toch nog wat anders

Bij zijn overstap naar het LUMC liet Van Gelder een lange loopbaan in het Erasmus MC in Rotterdam achter zich. “Ik heb daar 31 jaar gewerkt als nefroloog, wat ik combineerde met klinische farmacologie. Vanaf 2010 was ik er ook hoogleraar klinische farmacologie. Ik had het daar prima naar mijn zin, kon alles doen wat ik wilde. Maar toen ik 57 werd – inmiddels ben ik bijna 58 – ging ik nadenken. Met nog ongeveer tien jaar te gaan in mijn werkzame leven vroeg ik me af: blijf ik nog zitten, waar niks mis mee zou zijn, of ga ik toch nog wat anders doen?”

Het werd het laatste toen de kans zich voordeed om hoogleraar Drug Discovery & Development te worden in Leiden. Het LUMC wilde namelijk investeren in geneesmiddelontwikkeling. In het kader van stimuleringsgelden van de Leidse Universiteit

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel