‘Hopelijk is deze richtlijn aanleiding voor meer onderzoek’
Redactioneel
27 november 2024
Wat is de beste manier om bij een zwangere een operatie te doen die niet met de zwangerschap te maken heeft? Over deze niet-obstetrische perioperatieve zorg heeft de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) recent een richtlijn gepubliceerd. Anesthesioloog Floris Klerk (Diakonessenhuis Utrecht) hoopt dat de richtlijn handvatten biedt voor meer onderzoek naar het onderwerp.
De meest voorkomende niet-obstetrische ingrepen zijn het gevolg van een trauma of acute buikproblemen. Voorbeelden zijn een blindedarm- of een galblaasoperatie of behandeling van een botbreuk. Ook kan een oncologische ingreep nodig zijn die niet kan worden uitgesteld. Veelal is voor dit soort ingrepen anesthesie of sedatie nodig. Dat leidt vaak tot vragen, vertelt Klerk. “Vanwege de zwangerschap en mogelijk risico voor de baby, vragen veel behandelaars zich af wat wel en wat niet. Dat moeten we per situatie bekijken en bedenken. We weten het gewoonweg niet zo goed, en er is geen landelijk beleid. Dat was de aanleiding om een richtlijn te maken.”
“Zwangeren worden altijd uitgesloten van klinische studies”
Anesthesioloog Floris Klerk
Nauwelijks publicaties
Een multidisciplinaire werkgroep en de sectie Obstetrische anesthesiologie van de NVA gingen ermee aan de slag. Het samenstellen van een richtlijn begint altijd met het opzoeken en napluizen van relevante literatuur over het onderwerp. Dat was in dit geval erg lastig, want er zijn nauwelijks publicaties over. “Zwangeren worden immers altijd ui
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: