hsCRP van invloed op cardiovasculaire risico van lipoproteïne(a)

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
17 september 2021

Alleen bij een gelijktijdige verhoging van het hoog-sensitieve C-reactief proteïne (hsCRP) gaat een hoog niveau van lipoproteïne(a) (Lp(a)) gepaard met een toegenomen risico op atherosclerotische hart- en vaatziekten. Deze uitkomsten van een multi-etnische studie verschenen in JACC.

De pathogenese van atherosclerose hart- en vaatziekten is complex en wordt beïnvloed door meerdere niet-aanpasbare en aanpasbare factoren. In de INTERHEART-studie zijn negen belangrijke risicofactoren gevonden: verhoogde lipiden, roken, hypertensie, diabetes, abdominale obesitas, psychosociale factoren, consumptie van fruit/groenten, consumptie van alcohol en regelmatige lichaamsbeweging. Deze factoren boden een verklaring voor 90% van het CV-risico op bevolkingsniveau onder mannen en 94% van het risico onder vrouwen.

Biomarkers

Het belang van deze factoren verschilt echter aanzienlijk van land tot land en sommige van deze factoren fungeren als predisponerende en niet als oorzakelijke factoren, bijvoorbeeld obesitas en voeding. Bovendien kan de prevalentie van risicofactoren in verschillende richtingen veranderen, vaak vanwege sociaal-economische en politieke ontwikkelingen.
Desalniettemin is er grote vooruitgang geboekt bij het identificeren van biomarkers die gepaard gaan met de vatbaarheid of het risico op hart- en vaatziekten en cardiovasculaire (CV)-events. Sommige van deze biomarkers gelden als gevalideerde surrogaateindpunten voor CV-uitkomsten.

Lp(a) en hsCRP

Er is weinig bekend over het verband tussen Lp(a) en hsCRP en hun gezamenlijke verband met atherosclerotische hart- en vaatziekten. Het doel

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel