Huid-op-huidcontact van invloed op microbioom van voldragen baby’s
Redactioneel
1 mei 2024
Huid-op-huidcontact tussen baby en moeder heeft bij voldragen baby’s invloed op het microbioom, blijkt uit het SKIPPY-onderzoek. Het huid-op-huidcontact leidde tot minder volatiliteit en een lagere microbioomleeftijd. De precieze betekenis van deze bevindingen moet nog onderzocht worden, maar is mogelijk gerelateerd aan minder stress, aldus de bij het onderzoek betrokken hoogleraar Carolina de Weerth.
Huid-op-huidcontact tussen prematuur geboren baby’s en hun moeder kent een heleboel positieve effecten, als minder morbiditeit en mortaliteit, en snellere groei, vertelt Carolina de Weerth, ontwikkelingspsychobioloog aan het Radboudumc te Nijmegen. “Bij voldragen baby’s is veel minder onderzoek gedaan naar het effect van huid-op-huidcontact”, vertelt zij verder. “Daarom onderzochten we in het SKIPPY-onderzoek het effect van huid-op-huidcontact tussen voldragen baby’s en hun moeder.” De onderzoekers randomiseerden hiervoor 116 zwangere vrouwen naar een groep die de gebruikelijke zorg gaf en een groep die gedurende vijf weken na de geboorte iedere dag een uur huid-op-huidcontact met hun baby had. De moeders uit beide groepen vulden dagboekjes in. Ook werden na twee, vijf en 52 weken poepmonsters van de baby genomen.
“Het huid-op-huidcontact kan ontstressend werken voor de moeder”
Ontwikkelingspsychobioloog Carolina de Weerth
Ontstressen
“We zagen grote verschillen tussen beide onderzoeksgroepen”, zegt De Weerth. “De moeders die huid-op-huidcontact met hun baby hadden, waren minder vermoe
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: