DOQ

Huisarts Emmens: ‘Cardiologisch meekijkconsult voorkomt groeiende ziekenhuiswachtlijst voor patiënten die we níet kunnen helpen in de eerste lijn’

De Haagse huisarts Carolien Emmens en haar collega’s verwijzen tegenwoordig minder patiënten met palpitaties naar het ziekenhuis dan een jaar geleden. Hun kennis over hart en bloedvaten is toegenomen dankzij het maandelijkse meekijkconsult door een cardioloog in hun praktijk. “Daardoor kunnen we in de eerste lijn vaker meer diagnostische zekerheid verkrijgen en ernstige cardiale problematiek zo goed mogelijk uitsluiten.”

Verwijzen naar een medisch specialist? “Soms doet een huisarts dit niet omdat er volgens hem of haar iets speelt waarvoor tweedelijnszorg nodig is, maar om dit voor de patiënt uit te sluiten”, zegt huisarts Carolien Emmens. “De specialist heeft de expertise en faciliteiten om de ongerustheid weg te nemen bij de patiënt. En natuurlijk verwijzen huisartsen ook dikwijls naar het ziekenhuis als ze voor zichzelf geen diagnostische zekerheid hebben en er aanvullend onderzoek nodig is om dit rond te krijgen.”

huisarts Carolien emmens

Huisarts Carolien Emmens

Verzamelde data

Op het vlak van cardiologie zijn deze redenen voor Emmens en haar collega’s deels verdwenen sinds zij deelnemen aan een pilot. Deze is opgezet vanuit Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Emmens: “Gezondheidscentrum De Rubenshoek in de Haagse Schilderswijk kent twee huisartsenpraktijken: De Blauwe Tulp en Mozaiëk, waartoe ik behoor. Bij elkaar gaat het om tien huisartsen. Maandelijks ontvangen we gezamenlijk HMC-cardioloog Paul van Dijkman, die dan samen met ons zijn licht laat schijnen over patiëntgegevens en onderzoekuitslagen. Zo komen we tot een gezamenlijke beoordeling. Vaak blijkt dat de hartpatiënt onder behandeling kan blijven bij de huisarts”

Snel aanvullend onderzoek

De pilot behelst vier zorgpaden: pijn op de borst, souffle (hartruis), palpitaties (hartkloppingen) en atriumfibrilleren zonder hoog-risico kenmerken. Emmens: “Wij als huisartsen selecteren patiënten met laag- of medium-risicoklachten die we voorheen zouden hebben verwezen naar de polikliniek. We verrichten eigen onderzoek en – dat is nieuw – kunnen de patiënt eventueel ook snel aanvullend onderzoek in HMC laten ondergaan, zoals een hartecho of een CT-calciumscore. Vervolgens komt de cardioloog naar Gezondheidscentrum De Rubenshoek om een specialistische interpretatie te geven van de data.”

Betere uitleg door meekijkconsult

In de eerste maanden van de pilot, die begon in het najaar van 2017, passeerden telkens acht of negen patiënten de revue tijdens het meekijkconsult. “Dat aantal is inmiddels gedaald”, zegt Emmens. “De cardiologische kennis van de huisartsen is toegenomen; we kunnen nu meer klachten afhandelen zonder Paul van Dijkman te raadplegen. We zijn beter in staat de patiënt uitleg te verschaffen over zijn klachten en hem gerust te stellen.”

Complexere vragen

Een doel van de pilot is dat in de toekomst geen fysieke meekijkconsulten meer nodig zijn. Emmens: “De huisartsen en cardioloog begrijpen elkaar dan zó goed, dat zij kunnen volstaan met beeldbellen. Het leuke op dit moment is dat onze vragen aan de cardioloog aan het veranderen zijn. Zaken die we tegenwoordig zelf kunnen oplossen, hoeven we niet meer te bespreken. Daardoor komen ook complexere vragen aan bod, zelfs vragen buiten de vier zorgpaden.”

Langere wachtlijst voorkomen

Krijgt een huisarts de kans een medisch specialist te ontvangen in de praktijk? Dan is het belangrijk die gelegenheid aan te grijpen, adviseert Emmens. “Niet alleen omdat je er als arts van leert, maar ook omdat het in deze tijd van vergrijzing en stijgende zorgvraag essentieel is dat een patiënt de juiste zorg op de juiste plaats krijgt. Met een initiatief als het meekijkconsult voorkom je bijvoorbeeld een groeiende ziekenhuis-wachtlijst voor patiënten die nietkunnen worden geholpen in de eerste lijn.”

Mooi aansluiten

Menzis verwelkomde het initiatief van het meekijkconsult met open armen. “Wij zijn medeauteur van de rapportage van de Taskforce Juiste Zorg op de Juiste Plek”, zegt manager inkoop Ward Bijlsma. “In het document is veel aandacht voor de transitie van eerste lijn naar nuldelijn en van ziekenhuis naar eerste lijn. Het idee sluit mooi aan bij dat laatste doel. Het gebeurt vaker dat medisch specialisten of huisartsen dergelijke plannen voorleggen aan Menzis. Een goede ontwikkeling, want deze voorstellen zijn nodig om daadwerkelijk de juiste zorg op de juiste plek te bieden.”

Meerjarenafspraken zorgverzekeraar

Wat kan de zorgverzekeraar betekenen nadat een idee als het meekijkconsult is ingediend? Bijlsma: “Bij dit soort initiatieven is het de uitdaging te voorkomen dat ze stuklopen op de financiering. Wij proberen meerjarenafspraken te maken voor het gehéél. Het gaat om afspraken die bijvoorbeeld recht doen aan de extra inspanningen van huisartsen in hun praktijk en die tegelijkertijd directe inkomstenderving voor medisch specialisten verzachten. Soms is shared savings een optie: bij gebleken succes en aangetoonde vermindering van de zorgkosten, kan dan een deel van de bespaarde middelen naar de medisch specialisten en huisartsen vloeien.”

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Cardioloog dr. Van der Hoeven: ‘Meer en sneller patiënten helpen die werkelijk behoefte hebben aan specialistische cardiologie’

Naar dit artikel »