DOQ

Huisarts Hellinga: ‘Goed dat huisartsen gevaccineerd worden, maar het grotere probleem blijft’

Huisarts Heleen Hellinga plaatste een niet mis te verstane oproep op haar LinkedIn-profiel. Ze sprak haar grote ongenoegen uit over het feit dat de huisartsen in de discussie over coronavaccinatie werden vergeten als onderdeel van de acute zorgketen en dus niet direct voor vaccinatie aan bod kwamen. ‘Alsjeblief’, schreef ze onder andere, ‘hou onze beroepsgroep overeind en laat ons onze kwetsbare collega’s en patiënten beschermen. We zijn een onmisbare schakel in de keten, behandel ons ook zo’. 

Huisarts Heleen Hellinga vertelt: “Mijn oproep leverde heel veel reacties op, vooral van collega-huisartsen, maar niet van minister Hugo de Jonge en de Landelijke Huisartsen Vereniging, die ik wel expliciet aangesproken had. Eigenlijk had ik ook niet verwacht dat de minister zou reageren, maar veel erger dan dat vind ik dat hij de boodschap niet leek te hebben begrepen. Het valt mij op dat hij in de media vaak dingen zegt waarvan ik denk: je weet níet waarover je het hebt. Hetzelfde geldt voor zijn collega Tamara van Ark helaas. Haar idee om bij code zwart de leeftijd van de patiënt niet te mogen laten meewegen in de beslissing een patiënt wel of niet te behandelen. Hoe kom je erop, als hierover al consensus bestaat van álle ter zake doende medische beroepsverenigingen. Dat moet je gewoon niet doen.”

Huisarts Heleen Hellinga

Vakminister

Van Hellinga hoeven beiden na de verkiezingen niet terug te keren in hun huidige functie. “Ik hoop dat er een vakminister komt die weet aan welke knoppen hij moet draaien en die de vakmensen op waarde weet te schatten”, zegt ze. “En ik hoop dat de LHV een huisarts als voorzitter krijgt, iemand met ervaring die weet hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Gelukkig zien we dat er beweging ten goede is, kijk bijvoorbeeld naar Het roer moet om en Huisarts van de toekomst. Dat moeten we uitbreiden, en de jonge generatie huisartsen de ruimte geven om onze beroepsgroep écht goed op de kaart te zetten.”

“Huisartsen komen nu mogelijk wel versneld aan de beurt, maar waar blijven de assistenten en poh’ers? En waar blijven de kwetsbare mensen thuis?”

Geen goed beeld van artsen

Inmiddels is duidelijk geworden dat de druk op het ministerie heeft gewerkt en dat de huisartsen dus toch snel kunnen worden gevaccineerd. Is Hellinga daarmee tevreden? “Voor een deel”, zegt ze. “Eerst zien en dan geloven. En de kern van het probleem is dat de politiek en de maatschappij blijkbaar geen goed beeld hebben van wat wij doen. Als huisartsen beoordelen we de meeste mensen met COVID-19 voordat ze worden ingestuurd naar het ziekenhuis. We volgen mensen thuis die wel ziek worden maar niet worden opgenomen. We begeleiden mensen die thuis aan COVID-19 overlijden. En we spelen een rol in de uitstroom na de ziekenhuisopname. En dat doen we met veel betrokkenheid en bevlogenheid. Maar als huisartsen uitvallen omdat ze zelf ziek worden, loopt dus de hele keten vast. En vanwege veel contacten met kwetsbare patiënten kunnen ze fungeren als zogenoemde superspreaders. Bovendien: de huisartsen komen nu mogelijk wel versneld aan de beurt, maar waar blijven de assistenten en poh’ers? En waar blijven de kwetsbare mensen thuis? Als je de druk op de ziekenhuizen wilt verlagen, moet je bij hen beginnen, maar ook zij zijn voorlopig nog niet aan de beurt voor vaccinatie.” 

“Maar ik ben vooral bang geweest dat ik collega’s en patiënten had aangestoken”

Echt een probleem

Hoe kwetsbaar huisartsen zijn, ondervond ook Hellinga zelf aan den lijve. “Ook ik heb inmiddels corona gehad”, vertelt ze. “Met slechts milde klachten kon ik vanuit huis toch nog wat werk doen, zodat de druk op de praktijk niet al te veel toenam. Maar ik ben vooral bang geweest dat ik collega’s en patiënten had aangestoken. Ik heb direct iedereen gewaarschuwd met wie ik recent in contact was geweest en gelukkig bleek ik het niet te hebben overgedragen, maar stel je voor. En stel je voor dat je wel echt ziek wordt en een solopraktijk hebt of geen waarnemers kunt vinden. Dan heb je écht een probleem. En je patiënten vooral.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx