Huisarts i.o. Fraaij: ‘Door coronavoorlichting in het Papiaments leven de mensen de gedragsregels beter na’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
22 december 2020

Het is essentieel dat iedereen in Nederland zich bewust is van de gevaren rondom COVID-19 en begrijpt welke maatregelen hij of zij moet nemen om besmetting en verdere verspreiding te voorkomen. Om te zorgen dat deze informatie goed overkomt bij alle bevolkingsgroepen, kun je de voorlichting niet slechts in het Nederlands geven, vindt huisarts i.o. Sinead Fraaij. “Los van de taal en cultuur is het goed als artsen zich bij ieder bezoek van een patiënt afvragen of die voldoende weet van het coronavirus en van de gedragsregels.” 

Sinead Fraaij, werkzaam bij Huisartsenpraktijk Wantveld in Noordwijk en huisarts i.o. bij het LUMC, is op Curaçao geboren. Zij vindt het belangrijk dat informatie over COVID-19 ook wordt verstrekt in het Papiaments. Daarom ging zij meteen in op het verzoek voorlichting in deze taal te geven aan de christenen uit de gemeente waarvan zij zelf ook lid van is. 

Huisarts i.o Sinead Fraaij

Begrijpen 

“Ik ben een trouw lid van een christelijke kerkgemeenschap in Rotterdam-Vreewijk”, zegt ze. “De meeste christenen uit deze gemeente komen van Aruba, Bonaire en Curaçao. Sommigen beheersen en begrijpen de Nederlandse taal minder goed dan de taal waarmee ze zijn opgegroeid. Aan het begin van de coronaperiode heeft de voorganger van onze gemeente een beroep op mij gedaan om voorlichting in het Papiaments te geven.”  

“Sinds maart vertel ik aan de kerkgenoten van onze gemeente hoe serieus de coronasituatie eigenlijk is, wat het voor hen betekent en waar ze rekening mee moeten houden” 

Begrijpelijker  

“Je moet je voo

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel