Huisarts Kastenberg werkt met medisch specialisten in zijn praktijk: “Patiënten vinden het fijn dat ze niet ver weg hoeven”

mm
Leendert Douma
Redactioneel,
13 november 2020

De juiste zorg op de juiste plek. Dat is wat huisartsen en medisch specialisten die via stichting PhiZi samenwerken, willen bereiken. De methode van PhiZi houdt in dat medisch specialisten kleine chirurgische ingrepen doen in de betrokken huisartsenpraktijk in plaats van in het ziekenhuis. Patiënten krijgen dezelfde zorg, maar dan sneller; en op een vertrouwde plek in de eigen woonplaats. Voor ziekenhuizen betekent het een afname van wachtlijsten. Extra pluspunt is dat de huisartsen en medisch specialisten van elkaar leren door onderlinge ‘kruisbestuiving’. Huisarts Kastenberg: “Ik merk dat patiënten het fijn vinden als ik even mijn hoofd om de hoek steek om te vragen hoe het gaat.” 

De medisch specialisten van PhiZi, bij voorkeur werkzaam in regionale ziekenhuizen in de buurt, verrichten chirurgische ingrepen in de huisartsenpraktijk. Het betreft eenvoudige, veel voorkomende invasieve ingrepen, zoals het verwijderen van vetbulten en cysten, twijfelachtige moedervlekken en laagcomplexe huidkanker. De huisarts, de dermatoloog en andere medisch specialisten beoordelen samen óf en wélke behandeling nodig is. Op een paar locaties is met Menzis overeengekomen dat er aan de ingrepen door PhiZi geen eigen risico verbonden is. Voor de overige PhiZi gezondheidscentra geldt nu nog dat de behandeling vergoed wordt, maar er wel een eigen risico is.  

Huisarts Christian Kastenberg

Ontschotten eerste- en tweedelijnszorg 

“PhiZi is zo’n vijf jaar geleden van start gegaan”, vertelt reconstructief chirurg dr. Gijs van Couwelaar van Ziek

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel