Huisarts Mulders over ongezonde leefstijl: ‘Soms is een donderpreek nodig’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
2 juli 2020

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Een aai over de bol of een donderpreek? Als het nodig was, aarzelde huisarts Rinus Mulders tijdens zijn 41-jarige carrière niet voor de tweede benadering te kiezen als een patiënt ongezond bleef leven. “Bij sommigen dacht ik na zo’n uitbrander weleens: dat was stevige taal, ik ben benieuwd of die patiënt hier nog terugkomt. Maar vaak zeiden of schreven ze later: dank u dokter, ik had die confronterende aanpak gewoon nodig.” Mulders nam in juni na 41 jaar afscheid van het huisartsenvak.

“Patiënten die roken, patiënten die ongezond eten, patiënten die onvoldoende bewegen. Welke arts heeft er niet zijn handen vol aan om mensen te stimuleren een andere leefstijl te kiezen? Zelf had ik er in die 41 jaren in Lage Zwaluwe ook dagelijks mee te maken. Ik ben altijd een dokter geweest die probeerde met iedereen op zijn eigen niveau te communiceren, of het nu was met de burgemeester of een agrariër. Bij die laatste schakelde ik dan over naar het dialect van mijn jeugd; ik kom uit een boerengezin van acht kinderen uit Oud Gastel.”

Huisarts Rinus Mulders

Niet fel van leer

“Communiceren op het niveau van de patiënt houdt ook in dat je je probeert te verplaatsen in de ander en dat je je benadering laat aansluiten op diens karakter. Stel, ik had een patiënt meermalen voorgelicht over de gevaren van roken en ik had bijvoorbeeld met grafieken laten zien wat de gevolgen van de verslaving zijn voor het aantal levensjaren en ook het aantal gezónde levensjaren. En stel, die patiënt bekende tijdens het volgende consult nog steeds te roken. Trok ik dan automati

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel