DOQ

Huisarts Schellingerhout: ‘Het hangt veel meer af van de dokter dan van de patiënt of zo’n app slaagt’

Medewerkers en patiënten van Het Huisartsenteam De Keen waren al gewend om actief om te gaan met het digitale portaal toen er werd besloten om hier ook de app “Check je moedervlek” in op te nemen. Deze app is bedoeld om huidkanker op te sporen. Patiënten kunnen de app downloaden en zelf gebruiken, waardoor ze geen vrij hoeven te nemen voor een bezoek aan de huisarts. En voor het huisartsenteam scheelt het eveneens in consulten. ‘Precies dat is ook de reden waarom we de app sinds mei in ons portaal aanbieden.’

Patiënten van Het Huisartsenteam De Keen, onderdeel van zorggroep Het Huisartsenteam, een eerstelijns samenwerkingsverband van zelfstandig werkende huisartsen in West-Brabant, zijn al goed vertrouwd met het digitale portaal dat de huisartsenpraktijk hen biedt voor afspraken maken, e-consult en herhaalrecepten. ‘Meer dan veertig procent van onze patiënten maakt zijn afspraken al online’, zegt huisarts Jasper Schellingerhout. ‘En de oudste die dat doet is in de negentig, dus bega niet de vergissing te denken dat het alleen de jonge en hoog opgeleide mensen zijn die dit doen. We waren dan ook al geïnteresseerd in uitbreiding van ons digitale aanbod toen SkinVision voor het eerst contact met ons zocht om haar app onder de aandacht te brengen.’

Huisarts Jasper Schellingerhout
(Huisartsenteam De Keen)

Zelf toepasbaar door patiënten

Deze app, ontwikkeld met medewerking van dermatologen uit verschillende landen, is bedoeld om huidkanker op te sporen. ‘Een interessante app, waarvan de testeigenschappen onderzocht zijn’, gaat Schellingerhout verder. ‘Alleen had SkinVision het idee de app in de huisartspraktijk toe te passen en daarin zagen we onvoldoende meerwaarde. Het scheelt dan geen consulten, wat wel is wat apps potentieel interessant maakt, en zou bovendien bij patiënten tot de vraag leiden of ze die app niet gewoon zelf kunnen toepassen. Juist daarin zagen we de meerwaarde. De patiënt hoeft geen vrij te nemen van zijn werk en in de wachtkamer te wachten tot hij aan de beurt is voor een consult dat in vijf minuten achter de rug is. Precies dat is ook de reden waarom we de app sinds mei in ons portaal aanbieden, onder de noemer “Check je moedervlek”. Hoewel we er op geen enkele manier reclame voor hebben gemaakt, hebben inmiddels al meer dan tweehonderd patiënten de app gedownload en gebruikt.’

Koudwatervrees

SkinVision is de eerste app die Het Huisartsenteam aanbiedt die expliciet tot doel heeft huisartsbezoek te vervangen. ‘Onder de streep gaat het ons niet specifiek om deze app, maar om het ontwikkelen van een blauwdruk voor een breder online aanbod. Wat deze app interessant maakt om mee te beginnen, is dat die al een goede track record heeft – er is evidence voor de specificiteit en sensitiviteit – en ook al door onze preferente zorgverzekeraar CZ wordt vergoed. Wat niet wegneemt dat tegen het idee van digitale toepassingen nog wel degelijk weerstand bestaat onder artsen, wat grotendeels gebaseerd lijkt op koudwatervrees. Recent riep bijvoorbeeld een dermatoloog uit een naburig ziekenhuis via sociale media op om met SkinVision te stoppen. De reden: er werden mensen verwezen op advies van SkinVision, terwijl ze een goedaardig plekje bleken te hebben. Tja, dat komt ook heel vaak voor als ik als huisarts de beoordeling doe en een plekje verdacht vindt. Het is gewoon een kwestie van gewenning. Het is veel meer afhankelijk van de dokter dan van de patiënt of zo’n toepassing slaagt.’

Eerst focus op digitaal portaal

Zou Schellingerhout – met dit in het achterhoofd – andere huisartsen aanraden de app van SkinVision aan te bieden aan patiënten? ‘Op zich wel’, zegt hij, ‘maar de focus in de praktijk moet eerst liggen op het implementeren van de basisservices zoals online afspraken en e-consulten. Pas als de medewerkers daaraan gewend zijn en er de voordelen van inzien, is het zinvol zo’n volgende stap te zetten. Als patiënten het digitale portaal niet gebruiken, omdat de huisartsenpraktijk er niet actief mee omgaat, dan zien ze de app er ook niet in staan.’

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx