DOQ

Huisarts Timmers: ‘Vernieuwingen zorgen dat ik mijn werk beter kan doen, maar de kernwaarden blijven hetzelfde’

Veel regio’s in Nederland kennen een huisartsentekort. De werkdruk neemt toe en het is moeilijk om waarnemers te vinden. Vier huisartsen in Oost-Nederland zijn samen met ROS Roset en zorgverzekeraar Menzis op zoek gegaan naar een oplossing. Het organiseren van digitale spreekuren biedt uitkomst, is het idee, omdat je dan niet langer afhankelijk bent van tijdstip en locatie. Zo ontstond de pilot voor ArtsOnline, die begin dit jaar van start ging, vertelt huisarts Bart Timmers uit ’s-Heerenberg. Hij is een van de innovatiepartners van het platform, dat steeds meer gaat lijken op een virtuele praktijk annex huisartsen-Marktplaats.

De behoefte aan digitalisering speelde al langer in zijn praktijk, zegt Bart Timmers. “Het idee sloot aan op iets waar ik al een tijd naar zocht: een makkelijke, laagdrempelige manier om contact te hebben met patiënten. Al sinds de komst van internet experimenteerde ik met e-mailconsulten. Beeldbellen biedt nog veel meer, maar het heeft veel voeten in de aarde om dat goed te organiseren. Daarom heeft het – denk ik – nooit een hoge vlucht genomen.”

Huisarts Bart Timmers

De komst van ArtsOnline én de coronacrisis veranderden dat. Noodgedwongen verdween de koudwatervrees bij huisartsen en patiënten. Timmers: “Iedereen moest er wel aan geloven. Toen bleek beeldbellen toch wel handig te zijn, ook voor wie eerst dacht dat het niks was.” In veel praktijken is het inmiddels een vast onderdeel van het huisartsenaanbod. Maar het moet niet worden gezien als panacee, eerder als een uitbreiding van het bestaande aanbod, zegt Timmers. Hij voert elke dag ongeveer twee uur lang digitale consulten.

“Huisartsen in Rotterdam en Amsterdam kunnen patiënten uit ’s-Heerenberg zien”

Huisarts in New York

Het voordeel van zo’n digitaal platform is dat de zorgverlener niet gebonden is aan een locatie en tijdstip om patiënten te zien. “Huisartsen in Rotterdam en Amsterdam, of zelfs in New York en Australië, kunnen patiënten uit ’s-Heerenberg zien.” Dat maakt het een stuk makkelijker om diensten over te nemen. Patiënten vinden het geen bezwaar dat zij niet hun eigen vertrouwde huisarts zien, zolang het in de digitale consulten om eenvoudige, niet-urgente aandoeningen gaat. Daar is het medium juist voor bedoeld, vindt Timmers. “Bij complexe zaken willen ‘mijn’ patiënten hun eigen huisarts zien, en dat wil ik zelf ook.”

“ArtsOnline is eigenlijk een virtuele huisartsenpraktijk en kan een antwoord bieden op het huisartsentekort”

Effectiever

Patiënten ontvangen een inlogcode en vullen vooraf hun gegevens in. Tijdens een verblijf in een virtuele wachtkamer krijgen zij een aantal specifieke vragen, die aansluiten op de vraag waarvoor ze komen. “Dat verkort de anamnese en maakt het consult effectiever”, zo is Timmers’ ervaring. Bovendien kunnen artsen van tevoren of achteraf extra informatie geven door te chatten met de patiënt. De patiënt heeft ook de mogelijkheid het consult terug te kijken, al wordt daarvan volgens Bart Timmers nog niet zoveel gebruikgemaakt.

Waarneemverzoek

ArtsOnline biedt meer dan alleen een veilige en technologisch stabiele manier van beeldbellen. Het is eigenlijk een virtuele huisartsenpraktijk. Er is overleg mogelijk met collega-huisartsen. Vanuit het platform kan ook informatie worden overgedragen aan andere zorgverleners. En ArtsOnline bemiddelt in vraag en aanbod. Een huisarts voert bijvoorbeeld een waarneemverzoek in; wie tijd heeft kan hierop reageren. Reistijd en -kosten zijn geen issue. Wie wil kan gewoon vanuit huis werken. Het is dan ook de bedoeling dat ArtsOnline vanaf oktober wordt ingevoerd in meer regio’s. Zo kan het volgens Timmers een antwoord bieden op het huisartsentekort én meerwaarde geven aan het werk.

Maar of er nou wezenlijk zoveel verandert? Timmers: “Ik ben een echte tech freak. Vernieuwingen zorgen ervoor dat ik mijn werk beter kan doen, maar de kernwaarden blijven hetzelfde. In die zin ben ik een heel ouderwetse dokter.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx