DOQ

Huisarts Van de Griendt: ‘Insulineresistentie onderkennen behoort wel degelijk tot het domein van medici’

“Er is hoop, insulineresistentie is behandelbaar”, schrijft huisarts Lieneke van de Griendt in dit artikel. Artsen zouden in een veel vroeger stadium moeten controleren op insulineresistentie. Dit behoort echter (nog) niet tot geprotocolleerde zorg. Terwijl insulineresistentie al klachten kan geven en bovendien tot ernstige chronische ziektes en aandoeningen kan leiden waaronder diabetes type 2. “Mijns inziens behoort het onderkennen van insulineresistentie daarom wel degelijk tot het domein van medici.”

De diagnose ‘suikerziekte’ leerde ik in de vorige eeuw stellen op het moment dat de ziekte zich voordeed. Over de aanloop er naartoe werd mij geleerd het metabool syndroom te herkennen. Dit bestaat uit de combinatie van:

een verhoogde bloeddruk; gestoord vetspectrum (hoog triglyceriden, laag HDL); licht verhoogde nuchtere suiker; overgewicht.

Een diabeet is resistent voor insuline, dat leerden we wel. Alleen, dat die resistentie al járen kan bestaan, nog vóórdat het nuchtere suikergehalte of de bloeddruk gaat stijgen en dat ook slanke mensen dit probleem kunnen hebben, zijn nieuwe inzichten.

“Why is teaching about the condition of insulin resistance – the most prevalent medical condition across the globe – excluded from the medical curriculum (across the globe)? There has to be an explanation”, schrijft prof. Tim Noakes uit Zuid-Afrika op Twitter. Huisarts Lieneke van de Griendt (op de foto) is het roerend met hem eens en vraagt zich dit eveneens af.

Insulineresistentie is een normaal fysiologisch verschij
 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”

Aandacht voor sterven

Rozemarijn van Bruchem-Visser pleit voor meer aandacht voor het stervensproces van de patiënt vanuit de zorgverlener. “Het ontbreekt vaak aan kennis over de praktische aspecten. Dat maakt het lastig om het gesprek te openen voor veel zorgverleners.”

Taalbarrière en geen tolk? Geen passende zorg

“Sinds het ministerie van VWS in 2012 de subsidie voor landelijke tolkendiensten stopte zien we veel onwenselijke situaties. Zo kunnen we geen passende zorg bieden”, vertelt jeugdarts Petra de Jong. Ze zet zich in voor de campagne ‘Tolken terug in de zorg, alstublieft’.

Casus: man met veranderd defatiepatroon, krampen en borborygmi

Een man wordt gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon, met krampen en borborygmi. Er is geen bloedverlies. De eetlust is normaal en er is geen gewichtsverlies. Wat is uw diagnose?

Een dokter is geen monteur

Pieter Barnhoorn pleit voor bezielde en bezielende zorg, waarbij contact met de patiënt centraal staat. Zijn visie overstijgt het traditionele biomedische model: “Waarom moet alles efficiënt en onpersoonlijk? Dat is toch niet de reden waarom mensen de zorg in gaan?”

Casus: patiënt met veel jeuk

U ziet een zestienjarige patiënte met veel jeuk en een blanco voorgeschiedenis. Patiënte krijgt een corticosteroïd van de huisarts, maar dat helpt niet. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »