Huisarts Van den Brekel: ‘Hartkloppingen verdwenen na aandacht voor zingeving’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
14 mei 2020

Een patiënt die je bijblijft, die impact heeft. Een vrouw die deuren van dokters platliep met hartklachten, bleek uiteindelijk gebaat te zijn bij een project waar zij vrijwilligersactiviteiten kon uitvoeren en sociale contacten opdoen. De Utrechtse huisarts Karolien van den Brekel helpt sommige patiënten breder te kijken met behulp van de zes dimensies van Positieve Gezondheid.

“Met grote regelmaat verscheen in mijn praktijk een Oost-Europese vrouw die vanwege het werk van haar man met het gezin naar Nederland was verhuisd. Telkens vertelde deze dertiger over dezelfde klacht: een onbestemd gevoel op de borst. Het bezorgde haar angstgevoelens. Tijdens en na haar eerste bezoek kwam noch uit een bloedonderzoek noch uit een bloeddrukmeting noch uit luisteren naar het hart een hartritmestoornis naar voren. Bij het volgende consult maakte ik een hartfilmpje. Ik ging ook over tot de inzet van een eventrecorder om een stoornis op te sporen, maar telkens kon ik ernstige pathologie uitsluiten.”

Huisarts Karolien van den Brekel

Naar SEH en HAP

“Twee cardiologen, die mevrouw onder meer een fietstest lieten doen, bevestigden dat mevrouw zich geen zorgen hoefde te maken over coronair hartlijden. Ze had slechts een enkele ventriculaire extrasystole (VES), maar dat is iets vrij algemeens en doorgaans niets om over in de put te zitten. Toch liet de vrouw zich niet geruststellen. Ze bleef mij bezoeken met klachten over een onbestemd gevoel op de borst en de angst die dit bij haar veroorzaakte. Sterker, ik kwam erachter dat ze dat niet alleen deed bij mij. Dikwijls ontving ik bericht dat ze zich buiten praktijkure

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel