DOQ

Huisarts Van Loenen: ‘Onderzoek kan meerwaarde gezondheidscheck aantonen, zodat er een betaaltitel kan komen’

Met de Persoonlijke gezondheidscheck kunnen huisartsen hun patiënten tegenwoordig een uitgebreide preventieve gezondheidstest aanbieden die wél betrouwbaar is, en met steun van de beroepsverenigingen tot stand is gekomen. Het dilemma is dat de gezondheidscheck niet wordt vergoed zolang de meerwaarde nog niet is bewezen. Maar zonder vergoeding is het lastig om die waarde te bewijzen. Wat huisarts Geert-Jan van Loenen betreft wordt dit patroon doorbroken, aangezien de check zowel huisarts als patiënt veel voordeel kan brengen.

“Iedereen heeft de mond vol van persoonlijke gezondheidschecks om preventie te bevorderen en ziekte te voorkomen. Maar zolang de waarde ervan niet bewezen is worden ze niet vergoed. En zolang er geen vergoeding is, is geen onderzoek mogelijk om de waarde te bewijzen.” Huisarts Geert-Jan van Loenen wil dit patroon doorbreken, omdat hij ervan overtuigd is dat een grootschalige toepassing van persoonlijke gezondheidschecks zowel de gebruiker ervan als de huisarts heel veel kan brengen. Daarom raakte hij in 2009, toen hij bestuurslid werd van de Landelijke Huisartsen Vereniging, direct betrokken bij de ontwikkeling van wat toen nog het Preventieconsult heette. “Het project liep al jaren”, zegt hij, “dat geeft aan hoe stroperig deze materie is. De LHV had een duidelijk doel voor ogen: een einde maken aan de wildgroei van persoonlijke gezondheidstestjes die de markt overspoelden, door met één betrouwbare test te komen.”

persoonlijke gezondheid check

Effectieve gezondheidscheck

Dankzij een samenwerkingsverband van het Netherlands Institute for Prevention and E-Health Development met beroepsverenigingen in de zorg (waaronder de LHV) en gezondheidsfondsen is die test er inmiddels: de Persoonlijke Gezondheidscheck en (www.persoonlijkegezondheidscheck.nl). Deelnemer-enquêtes na vijf dagen, drie en zes maanden tonen aan dat 74 procent van de gebruikers gemotiveerd is tot gezonder gedrag. 67 procent gaat meer bewegen, 68 procent gaat gezonder eten, 43 procent heeft minder mentale klachten en 37 procent drinkt minder alcohol. De gezondheidscheck is tevens beschikbaar via thuisarts.nl.

Verzekerde zorg

Wat nu nodig is, is toepassing op veel grotere schaal. “Op dit moment moet er nog steeds geld bij”, zegt Van Loenen. “Daarom is het zo belangrijk dat patiënten niet alleen voor zichzelf die gezondheidscheck doen, maar ook toestemming geven om de data op geaggregeerd niveau geanonimiseerd te laten gebruiken voor onderzoek naar wat het oplevert. Op dit moment behoort preventie immers nog steeds niet tot de verzekerde zorg en dat is wel het uiteindelijke doel.”

Toeloop op huisarts voorkomen

Het is hierbij zaak klein te beginnen. De Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) waarop het ministerie van VWS op het moment sterk inzet, gaat volgens Van Loenen niet slagen. “Veel te grootschalig”, zegt hij. “Cholesterol, bloeddruk en misschien nog één of twee dingen gewoon thuis meten. We weten dat thuis de bloeddruk meten het meest betrouwbare cijfer oplevert. Als je mensen daarvan bewust kunt maken, is dat een mooie eerste stap. Zeker als je het koppelt aan het HIS van de huisarts want dan sla je twee vliegen in één klap: het eigen bewustzijn van de burger vergroten én onnodige toeloop op de huisartspraktijk voorkomen. De beslissing om de data met de huisarts te delen moet natuurlijk aan de gebruiker zijn, maar die kan daartoe bijvoorbeeld worden gestimuleerd door verlaging van zijn zorgpremie. Het voordeel voor de huisarts is dat die op basis van die data zijn rol als gids in zorgland beter kan vervullen voor zijn patiënten.”

Meerwaarde aantonen

De huisarts moet op dit moment nog wel overtuigd worden, erkent Van Loenen. “Daarom is het ook zo belangrijk om via onderzoek de meerwaarde aan te tonen, zodat er een betaaltitel voor kan komen”, zegt hij. “En het is aan de beroepsvereniging om de gebruiker het voordeel te laten zien van die gezondheidscheck. En dan aan alle lagen van de bevolking natuurlijk, dat vind ik een belangrijke toevoeging. Ik heb meteen toen ik me ermee bezig ging houden gezegd dat die checks niet alleen gebruikt moeten gaan worden voor mensen die toch al bewust met hun gezondheid omgaan. Juist bij mensen met een lage SES (sociaaleconomische status, red.) is er enorme winst mee te boeken als ze zich bewuster worden van de invloed van hun leefstijl op hun gezondheid. Laat gemeenten dus bijvoorbeeld de gezondheidscheck aanbieden aan bijstandspopulaties. Maar vergeet ook de meerwaarde voor de mensen met een hoge SES niet, want ook in die hoek wordt soms enorm ongezond geleefd.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx