Huisarts Van Pinxteren: ‘Huisarts moet rol pakken in bepalen meerwaarde van apps’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
18 juli 2019

Gezondheidsapps kunnen meerwaarde hebben, meent huisarts Bart van Pinxteren. Maar huisartsen moeten een rol spelen in het kaf van het koren scheiden. “Alleen dan kunnen we zorgen dat wat we patiënten aanbevelen ook echt een aangetoonde meerwaarde heeft. We zijn wetenschappers tenslotte, en die achtergrond moeten we ook inzetten als het om apps gaat.”

Hoeveel gezondheidsapps zijn er? “Afhankelijk van wat je wel en niet echt tot ‘gezondheid’ rekent zo’n twee- tot driehonderdduizend”, zegt Bart van Pinxteren, huisarts in gezondheidscentrum Oog in Al. “Het is dus wel begrijpelijk dat er nu app-ontwikkelaars zijn die klagen dat hun apps niet worden gebruikt.”

Huisarts Bart Van Pinxteren

Door arts verstrekt

Van Pinxteren ziet een parallel met geneesmiddelen. “Je ziet een toename van het aantal zelfzorggeneesmiddelen dat iedereen bij de drogist of apotheek kan kopen”, zegt hij. “Naar mijn mening zitten daar veel middelen tussen die geen aantoonbare meerwaarde hebben, maar ook geneesmiddelen die eerst alleen op recept werden verstrekt. Iets soortgelijks zien we nu bij apps: we zien apps die alleen door de arts worden verstrekt – meestal hebben die dan betrekking op het monitoren van een chronische ziekte – en daarnaast heel veel apps waarmee iedereen naar eigen believen aan de slag kan. Het aanbod van vrij beschikbare apps groeit hard, en dit gebeurt in een tijd waarin de huisarts steeds meer het sociaal domein betreedt en aan tafel zit met het wijkbureau, de gemeente en de scholen. De zorgverzekeraars stimuleren dit ook met de O&I-gelden. Daar zit een mooie koppeling in. Als we

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel