Van Pinxteren over inzet ict bij corona-informatiebehoefte: ‘Veel patiënten gebruiken de telefoon en dat kost de praktijk veel tijd en energie’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
12 mei 2020

Welke digitale middelen kunnen huisartsen inzetten om tegemoet te komen aan de grote informatiebehoefte van patiënten over corona, zodat de praktijk bereikbaar blijft? Huisarts Bart van Pinxteren ging op zoek naar oplossingen hiervoor.  

Hoe kunnen we met relatief eenvoudige digitale middelen of ingrepen de enorme informatiebehoefte over corona bij patiënten in goede banen leiden, zodat de praktijk bereikbaar blijft en de normale zorg gewaarborgd blijft? Deze vraag stelde huisarts Bart van Pinxteren (gezondheidscentrum Oog in Al) in een korte tekst op zijn LinkedIn-profiel. “In de eerste plaats voor mezelf”, zegt hij, “want schrijven helpt me om mijn gedachten te ordenen. Ik heb blinde vlekken dus toets graag bij collega’s: doe ik goed wat ik doe of hebben jullie aanvullingen of alternatieven.” 

Huisarts Bart van Pinxteren
(Foto: DE BEELDREDAKTIE / HERBERT WIGGERMAN)

Pagina op praktijkwebsite 

Twee dingen had Van Pinxteren zelf al gedaan. Het eerste was het keuzemenu van de praktijktelefoon uitbreiden met de tekst ‘Heeft u een vraag over corona? Kijk dan op de website van Thuisarts.nl of bel het landelijke informatienummer’. En het tweede was het inrichten van een speciale pagina op de praktijkwebsite met informatie over corona en wanneer wel/niet de praktijk bellen. Op de homepage wordt naar die pagina verwezen. 

“Informatie is goud waard, maar de ontvanger moet wel kunnen vertrouwen op de betrouwbaarheid ervan” 

Betrouwbare informatie over corona toesturen 

Van Pinxteren ontving zo’n 25 inhoudelijke reacties op zijn LinkedIn-post. “Het meest waardevol vond ik dat ik werd gewezen op het door KNO-arts Marcus Oei opgezette Inforium.nl”, vertelt hij, “een prachtig product. Hij realiseerde zich dat informatie goud waard is, maar dat de ontvanger wel moet kunnen vertrouwen op de betrouwbaarheid ervan. Daarom is hij een database gaan opzetten met peer reviewed documentatie over aandoeningen en behandelingen die je na een spreekuur naar je patiënt kunt sturen. Daaruit is dus die website Inforium.nl ontstaan en die is nu uitgebreid met alle relevante actuele informatie over corona. Die informatie digitaal kunnen aanbieden aan patiënten scheelt enorm veel tijd aan de telefoon want er is een grote informatiehonger. Ik heb de praktijkassistenten geïnstrueerd en die kunnen nu patiënten goede en betrouwbare informatie over corona sturen.” 

Zelftests 

Ook goede informatie over zelftesten is belangrijk, vindt Van Pinxteren. “Er zijn immers verschillende testen beschikbaar, maar die zijn vaak niet goed gevalideerd. Ik ben er dus een beetje van teruggekomen om zo’n zelftest op de praktijkwebsite aan te bieden.” 

“Veel telefoontjes kun je afvangen met een chatfunctie. Bovendien dwingt dat de patiënt om heel precies zijn vraag te formuleren.” 

Navolging 

De huisarts heeft niet alleen ideeën van anderen gebruikt, maar heeft ook anderen geïnspireerd. “Mijn voorstel om een webpagina op de praktijkwebsite in te richten met alle interessante informatie over corona heeft wel navolging gevonden”, zegt hij. “Er is zelfs een HIS-leverancier die mijn model heeft gebruikt om er zijn klanten mee van informatie te voorzien. Dat vond ik leuk.” 

Precies je vraag formuleren 

Eén ding heeft Van Pinxteren wel overwogen maar uiteindelijk toch niet gedaan: een chatbot installeren op de homepage van de praktijkwebsite. “Dat is weer een stap verder dan een chat-applicatie en dat moet je niet doen in een periode waarin iedereen nog in rep en roer is”, legt hij uit. “Toch wil ik hier op een ander moment wel mee aan de slag. Heel veel patiënten gebruiken de telefoon en dat kost de praktijk veel tijd en energie. Veel daarvan kun je afvangen met een chatfunctie. Dat is net iets persoonlijker dan mail en ook asynchroon. Bovendien dwingt het de patiënt om heel precies zijn vraag te formuleren. En je kunt analyses loslaten op het gebruik van de functie, zodat je op termijn steeds meer eenvoudige vragen op die manier kunt afvangen.” 

, , , ,
Deel dit artikel