Huisarts Vreugdenhil: ‘Praktijkhouders zijn een belangrijke pilaar onder het gezondheidsstelsel’

mm
Daphne Doemges-Engelen
Redactioneel,
25 november 2020

Na een aantal jaar als waarnemer te hebben gewerkt, nam de 35-jarige huisarts Wim Vreugdenhil begin april een huisartsenpraktijk over. Hij vertelt over zijn visie op het praktijkhouderschap en over de balans werk-privé. “Praktijkhouders zijn een belangrijke pilaar onder het gezondheidsstelsel; jonge huisartsen moeten die verantwoordelijkheid ook nemen.”

 
Al na een paar jaar waarnemen dacht de in 2015 afgestudeerde huisarts Wim Vreugdenhil ‘dit blijf ik niet veertig jaar doen’. “Huisartsen spelen een essentiële rol in het beleid rondom de verwijzingen en financieringen”, vertelt hij. “Als praktijkhouder ben je in mijn ogen een belangrijke pilaar onder het Nederlandse gezondheidsstelsel. Jonge huisartsen moeten die verantwoordelijkheid ook nemen en niet uitsluitend blijven waarnemen.” 

Huisarts Wim Vreugdenhil

Meer onder de streep 

Natuurlijk hebben huisartsen als waarnemer veel vrijheid, stelt Vreugdenhil, maar zelf ziet hij het als de makkelijke weg. “Vaak is ook de redenering dat je als waarnemer onder de streep bijna hetzelfde bedrag overhoudt als praktijkhouder”, zegt hij, “maar dat zo alle lasten en verantwoordelijkheden je blijven bespaard. Toch hoeft dat niet zo te zijn: ik verdien nu duidelijk meer dan toen ik nog als waarnemer werkte.” 

Financiële vrijheid 

Vreugdenhil kijkt ernaar uit om zijn leven op te bouwen rondom de huisartsenpraktijk die hij overnam in het dorpje Maasland, in het westen van het land. “Ik woon met mijn gezin zelf vlakbij, in De Lier, en was al twee jaar voor drie dagen per week waarnemer in de p

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel