DOQ

Huisarts Vreugdenhil: ‘Praktijkhouders zijn een belangrijke pilaar onder het gezondheidsstelsel’

Na een aantal jaar als waarnemer te hebben gewerkt, nam de 35-jarige huisarts Wim Vreugdenhil begin april een huisartsenpraktijk over. Hij vertelt over zijn visie op het praktijkhouderschap en over de balans werk-privé. “Praktijkhouders zijn een belangrijke pilaar onder het gezondheidsstelsel; jonge huisartsen moeten die verantwoordelijkheid ook nemen.”

 
Al na een paar jaar waarnemen dacht de in 2015 afgestudeerde huisarts Wim Vreugdenhil ‘dit blijf ik niet veertig jaar doen’. “Huisartsen spelen een essentiële rol in het beleid rondom de verwijzingen en financieringen”, vertelt hij. “Als praktijkhouder ben je in mijn ogen een belangrijke pilaar onder het Nederlandse gezondheidsstelsel. Jonge huisartsen moeten die verantwoordelijkheid ook nemen en niet uitsluitend blijven waarnemen.” 

Huisarts Wim Vreugdenhil

Meer onder de streep 

Natuurlijk hebben huisartsen als waarnemer veel vrijheid, stelt Vreugdenhil, maar zelf ziet hij het als de makkelijke weg. “Vaak is ook de redenering dat je als waarnemer onder de streep bijna hetzelfde bedrag overhoudt als praktijkhouder”, zegt hij, “maar dat zo alle lasten en verantwoordelijkheden je blijven bespaard. Toch hoeft dat niet zo te zijn: ik verdien nu duidelijk meer dan toen ik nog als waarnemer werkte.” 

Financiële vrijheid 

Vreugdenhil kijkt ernaar uit om zijn leven op te bouwen rondom de huisartsenpraktijk die hij overnam in het dorpje Maasland, in het westen van het land. “Ik woon met mijn gezin zelf vlakbij, in De Lier, en was al twee jaar voor drie dagen per week waarnemer in de praktijk. Nu ik de praktijk heb overgenomen, voelt het alsof ik echt ons leven kan opbouwen op deze plek, en het werk kan gaan doen zoals ik het wil. Natuurlijk voel ik dat ik nu minder vrij ben, maar dat is een offer dat je maakt. Mijn toekomstperspectief is dat ik uiteindelijk juist zaken kan delegeren en daardoor – financieel – vrijheid kan opbouwen.” 

“Het is een echte dorpse praktijk. Dat spreekt me aan omdat je een band met mensen kunt opbouwen” 

Nieuwe rol

Hij nam een bestaande praktijk over met 3500 patiënten die gerund werd door een huisartsenechtpaar. “Een echte dorpse praktijk. Dat spreekt me aan omdat je een band met mensen kunt opbouwen. Als huisarts werk je hier heel laagdrempelig.” De ene voormalige praktijkhouder ging met pensioen en de andere, diens echtgenote, is nu nog waarnemer in de praktijk van Vreugdenhil. “Ik werk fulltime, zij is er nog twee dagen per week. Dat gaat heel goed. Zij heeft het praktijkhouderschap helemaal losgelaten en ik groei in mijn nieuwe rol. Tegelijk is zij nog een belangrijke steun voor oude patiënten. Niet voor niets hebben ze vijfendertig jaar lang de praktijk gerund, ze zijn een begrip in het dorp.” De jonge huisarts vaart nu zijn eigen koers. “Wat ik heel belangrijk vind? Dat je plezier in je werk hebt. Als je het naar je zin hebt als dokter, kun je het beste mensen helpen.” 

“Voor de financiële kant van de overname had een adviseur in de arm genomen die gespecialiseerd is in de begeleiding van huisartsenpraktijken” 

Meekijken in de boeken

Het ondernemerschap vindt Vreugdenhil een uitdagend onderdeel van praktijkhouder zijn. “Het is een erg leuke stap, ondanks dat het ook spannend is. Maar ik vind dat het bij je persoonlijke ontwikkeling hoort. De financiële kant van de overname was interessant. Ik had een adviseur in de arm genomen, die meekeek met de boeken. Het accountantskantoor waar hij werkt, is gespecialiseerd in de begeleiding van huisartsenpraktijken. Zij hebben ook geholpen met het aanvragen van een bedrijfslening voor bepaalde investeringen die ik wilde doen.” 

Ander HIS

Na de overname begon hij diverse zaken te veranderen. “Ik nam een extra assistente en twee praktijkondersteuners aan. Eén van hen is gespecialiseerd in diabetes, de ander is de ketenzorg rondom ggz aan het opzetten. Ook heb ik de ict omgegooid en koos ik voor een ander huisartseninformatiesysteem. Sommige aanpassingen lijken klein, maar kunnen een groot effect hebben. Zo sprak ik het bandje opnieuw in dat mensen horen als ze bellen naar de praktijk. De informatievoorziening en bereikbaarheid is nu beter, mensen ervaren dat als heel positief. En de nieuwe assistente drinkt graag cappuccino. Dus kochten we een nieuw koffiezetapparaat waar dat mee kan. Het lijkt niet belangrijk, maar als iedereen daardoor nét iets fijner werkt, heeft dat zijn weerslag op de sfeer in de hele praktijk.” 

“Ik denk dat huisartsen het echt niet zoveel drukker hebben dan mensen in andere branches. Vergeleken een ziekenhuis vind ik de administratiedruk bijvoorbeeld helemaal niet zo hoog” 

Balans 

Als startende praktijkhouder hoopt Vreugdenhil de komende vijf jaar ‘alles op de rit’ te krijgen. “Ik streef naar een goede balans tussen werk en privé. Natuurlijk hebben we het als huisarts druk, maar wie niet tegenwoordig? Ik denk dat huisartsen het echt niet zoveel drukker hebben dan mensen in andere branches. Als je het vergelijkt met werken in een ziekenhuis, dan vind ik de administratiedruk bijvoorbeeld helemaal niet zo hoog. En mijn voorganger moest er vroeger ook nog bevallingen bij doen. Kijk, ik begin weliswaar vroeg, maar ben altijd voor het avondeten thuis.” 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx