Huisarts: zet je werkplezier in de spotlights!

mm
Ruth Wouters
Redactioneel,
21 april 2023

Het theater is zijn eerste liefde. Maar als Sebastiaan van Beek na de middelbare school wordt afgewezen voor de theaterscholen in Maastricht en Amsterdam, wijkt hij uit naar de studie geneeskunde, en wordt huisarts. Het mooiste vak dat er is, vindt hij nu. En om dat uit te dragen zoekt hij graag een podium. Letterlijk.

(Foto: Helena van Gelder, prre.net)

“Je mag als huisarts deel uitmaken van iemands levensloop”

Huisarts Sebastiaan van Beek

Wat vind je zo fascinerend aan huisarts zijn?

Een patiënt heeft vaak de veronderstelling dat de huisarts hem of haar beter gaat maken. Maar ik zie mijn rol meer als een coach die bij iedere patiënt gericht zoekt naar wat iemand nodig heeft. Soms gaat het om medicijnen, en dan moet je ook nagaan of iemand in staat is de medicatie goed in te nemen. In andere gevallen zijn leefstijladviezen de beste optie. Recent is het gelukt om een patiënt die zich aandiende met een suikerwaarde van 25, met minimale medicatie van diabetes af te krijgen. Samen met de praktijkondersteuner heb ik de patiënt vooral aangemoedigd en ieder succesje bevestigd. Die brede taakopvatting geeft veel voldoening.

Waarom post je daar dan over op LinkedIn?

Omdat ik het wil delen, als een soort missionaris. De berichtgeving over het huisartsenvak is vaak negatief en somber stemmend. Daar motiveer je geen studenten mee. Terwijl ik het een voorrecht vind om met een patiënt mee te mogen reizen. Volwassenen die ik nu tijdens een tweede zwangerschap begeleid, waren pubers in deze praktijk toen ik hier nog in opleiding was. Je mag deel uitmaken v

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel