DOQ

Huisarts: zet je werkplezier in de spotlights!

Het theater is zijn eerste liefde. Maar als Sebastiaan van Beek na de middelbare school wordt afgewezen voor de theaterscholen in Maastricht en Amsterdam, wijkt hij uit naar de studie geneeskunde, en wordt huisarts. Het mooiste vak dat er is, vindt hij nu. En om dat uit te dragen zoekt hij graag een podium. Letterlijk.

(Foto: Helena van Gelder, prre.net)

“Je mag als huisarts deel uitmaken van iemands levensloop”

Huisarts Sebastiaan van Beek

Wat vind je zo fascinerend aan huisarts zijn?

Een patiënt heeft vaak de veronderstelling dat de huisarts hem of haar beter gaat maken. Maar ik zie mijn rol meer als een coach die bij iedere patiënt gericht zoekt naar wat iemand nodig heeft. Soms gaat het om medicijnen, en dan moet je ook nagaan of iemand in staat is de medicatie goed in te nemen. In andere gevallen zijn leefstijladviezen de beste optie. Recent is het gelukt om een patiënt die zich aandiende met een suikerwaarde van 25, met minimale medicatie van diabetes af te krijgen. Samen met de praktijkondersteuner heb ik de patiënt vooral aangemoedigd en ieder succesje bevestigd. Die brede taakopvatting geeft veel voldoening.

Waarom post je daar dan over op LinkedIn?

Omdat ik het wil delen, als een soort missionaris. De berichtgeving over het huisartsenvak is vaak negatief en somber stemmend. Daar motiveer je geen studenten mee. Terwijl ik het een voorrecht vind om met een patiënt mee te mogen reizen. Volwassenen die ik nu tijdens een tweede zwangerschap begeleid, waren pubers in deze praktijk toen ik hier nog in opleiding was. Je mag deel uitmaken van iemands levensloop.

“Gezondheid gaat ook over: hoe woont iemand, hoe zit het gezin in elkaar, wat wil de patiënt zelf?”

Toch blijft het theater lonken. Je volgt nu in deeltijd alsnog de kleinkunstopleiding.
Vijf jaar gelden – ik was inmiddels zes jaar huisarts in Wateringse Veld (Den Haag) – merkte ik dat ik het vak behoorlijk in mijn vingers had. Ik hield energie over en besloot om toch ook de theaterwereld te verkennen. Inmiddels zit ik in mijn derde jaar. Een dag per week volg ik in Amsterdam de opleiding. Dan schrijf ik voor mijn producties, ik zing en ik krijg les van docenten als Sanne Wallis-de Vries en Peter Heerschop. In het weekend treed ik geregeld op in kleine producties, nu nog als onderdeel van de opleiding. En vier dagen per week ben ik huisarts.

Brengt die combinatie je als huisarts ook iets?

Om een theaterproductie te kunnen maken moet je scherp kunnen waarnemen. Iedere sketch of grap werkt alleen in de juiste context. Tegelijkertijd moet je kunnen afstemmen op het publiek; kunnen spelen met de interactie. Die sensitiviteit neem ik mee de spreekkamer in. Ik luister niet alleen beter naar wat iemand vertelt. Ik betrek ook de leefwereld van de patiënt meer bij de gezondheidssituatie.

Leg dat eens uit.

Gezondheid gaat ook over: hoe woont iemand, hoe zit het gezin in elkaar, wat wil de patiënt zelf?
De diabetespatiënt waar ik over vertelde, is bijvoorbeeld de jongste in een gezin waar vrijwel iedereen insuline moet spuiten. Ze meende hetzelfde voorland te hebben en werd daar erg mismoedig van. Maar de mogelijkheid om met een gezonde leefstijl hetzelfde te kunnen bereiken, gaf haar een motivatie-boost.

“Als je doeltreffend een punt wil maken kan dat ook luchtig en speels”

Je bent ook dagvoorzitter tijdens bijeenkomsten en nascholingen voor huisartsen. Komt je podiumervaring dan ook van pas?

Ik maak er steeds meer gebruik van. Recent heb ik een congresdag afgesloten met een kleinkunst wrap-up. De rode draad van alle lezingen verpakte ik in grappen en liedjes. Als je doeltreffend een punt wil maken kan dat ook luchtig en speels.

Je maakt ook nascholingswebcasts en -podcasts. Waarom doe je dat?

Dat is weer die missionaris: ik wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van ons vak. De eerste webcast maakte ik in het begin van coronatijd omdat alle live nascholingen voor huisartsen stopten. Diederik Gommers was te gast en in één klap hadden we een ongekende impact. Ook ontdekte ik het medium podcast. Met een zelf aangeschafte podcastset maak ik nu zelfstandig afleveringen, vooral over cardiovasculaire onderwerpen.

Referentie: Doctalk: podcasts voor HAVASC

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”