DOQ

Huisarts: zet je werkplezier in de spotlights!

Het theater is zijn eerste liefde. Maar als Sebastiaan van Beek na de middelbare school wordt afgewezen voor de theaterscholen in Maastricht en Amsterdam, wijkt hij uit naar de studie geneeskunde, en wordt huisarts. Het mooiste vak dat er is, vindt hij nu. En om dat uit te dragen zoekt hij graag een podium. Letterlijk.

(Foto: Helena van Gelder, prre.net)

“Je mag als huisarts deel uitmaken van iemands levensloop”

Huisarts Sebastiaan van Beek

Wat vind je zo fascinerend aan huisarts zijn?

Een patiënt heeft vaak de veronderstelling dat de huisarts hem of haar beter gaat maken. Maar ik zie mijn rol meer als een coach die bij iedere patiënt gericht zoekt naar wat iemand nodig heeft. Soms gaat het om medicijnen, en dan moet je ook nagaan of iemand in staat is de medicatie goed in te nemen. In andere gevallen zijn leefstijladviezen de beste optie. Recent is het gelukt om een patiënt die zich aandiende met een suikerwaarde van 25, met minimale medicatie van diabetes af te krijgen. Samen met de praktijkondersteuner heb ik de patiënt vooral aangemoedigd en ieder succesje bevestigd. Die brede taakopvatting geeft veel voldoening.

Waarom post je daar dan over op LinkedIn?

Omdat ik het wil delen, als een soort missionaris. De berichtgeving over het huisartsenvak is vaak negatief en somber stemmend. Daar motiveer je geen studenten mee. Terwijl ik het een voorrecht vind om met een patiënt mee te mogen reizen. Volwassenen die ik nu tijdens een tweede zwangerschap begeleid, waren pubers in deze praktijk toen ik hier nog in opleiding was. Je mag deel uitmaken van iemands levensloop.

“Gezondheid gaat ook over: hoe woont iemand, hoe zit het gezin in elkaar, wat wil de patiënt zelf?”

Toch blijft het theater lonken. Je volgt nu in deeltijd alsnog de kleinkunstopleiding.
Vijf jaar gelden – ik was inmiddels zes jaar huisarts in Wateringse Veld (Den Haag) – merkte ik dat ik het vak behoorlijk in mijn vingers had. Ik hield energie over en besloot om toch ook de theaterwereld te verkennen. Inmiddels zit ik in mijn derde jaar. Een dag per week volg ik in Amsterdam de opleiding. Dan schrijf ik voor mijn producties, ik zing en ik krijg les van docenten als Sanne Wallis-de Vries en Peter Heerschop. In het weekend treed ik geregeld op in kleine producties, nu nog als onderdeel van de opleiding. En vier dagen per week ben ik huisarts.

Brengt die combinatie je als huisarts ook iets?

Om een theaterproductie te kunnen maken moet je scherp kunnen waarnemen. Iedere sketch of grap werkt alleen in de juiste context. Tegelijkertijd moet je kunnen afstemmen op het publiek; kunnen spelen met de interactie. Die sensitiviteit neem ik mee de spreekkamer in. Ik luister niet alleen beter naar wat iemand vertelt. Ik betrek ook de leefwereld van de patiënt meer bij de gezondheidssituatie.

Leg dat eens uit.

Gezondheid gaat ook over: hoe woont iemand, hoe zit het gezin in elkaar, wat wil de patiënt zelf?
De diabetespatiënt waar ik over vertelde, is bijvoorbeeld de jongste in een gezin waar vrijwel iedereen insuline moet spuiten. Ze meende hetzelfde voorland te hebben en werd daar erg mismoedig van. Maar de mogelijkheid om met een gezonde leefstijl hetzelfde te kunnen bereiken, gaf haar een motivatie-boost.

“Als je doeltreffend een punt wil maken kan dat ook luchtig en speels”

Je bent ook dagvoorzitter tijdens bijeenkomsten en nascholingen voor huisartsen. Komt je podiumervaring dan ook van pas?

Ik maak er steeds meer gebruik van. Recent heb ik een congresdag afgesloten met een kleinkunst wrap-up. De rode draad van alle lezingen verpakte ik in grappen en liedjes. Als je doeltreffend een punt wil maken kan dat ook luchtig en speels.

Je maakt ook nascholingswebcasts en -podcasts. Waarom doe je dat?

Dat is weer die missionaris: ik wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van ons vak. De eerste webcast maakte ik in het begin van coronatijd omdat alle live nascholingen voor huisartsen stopten. Diederik Gommers was te gast en in één klap hadden we een ongekende impact. Ook ontdekte ik het medium podcast. Met een zelf aangeschafte podcastset maak ik nu zelfstandig afleveringen, vooral over cardiovasculaire onderwerpen.

Referentie: Doctalk: podcasts voor HAVASC

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?