DOQ

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

De steeds aanhoudende geneesmiddeltekorten hebben grote gevolgen voor de dagelijkse praktijk, merkt huisarts Dennis Boon. Op elke vijf recepten die hij voorschrift is er één waarmee een probleem is. Een onwerkbare situatie en volgens hem is het hoog tijd dat apothekers en huisartsen samen een vuist gaan maken tegen zorgverzekeraars.

“Dagelijks heb ik verschillende keren overleg met de apotheek over alternatieven voor medicatie. Dat levert veel gepraat en onnodige ruis op. Bij ongeveer één op de vijf recepten die ik uitschrijf is er sprake van een tekort, waar weer een alternatief voor gezocht moet worden”, vertelt Dennis Boon, werkzaam in huisartsenpraktijk Boon, De Ruiter & Duit in het Gelderse Epe. “Zo had ik laatst een patiënt die een pufje voor astma gebruikte. Dat was niet leverbaar en er moest een ander pufje komen. Maar dat werkte anders dan de patiënt gewend was. De patiënt kwam bij mij op consult met een vraag, die eigenlijk bestemd was voor de apotheker. Dit soort dingen kost extra veel tijd. Bovendien is er het risico op verlaagde therapietrouw en medicatiefouten.”

“In feite is er geen sprake van een geneesmiddeltekort, maar van een inkooptekort”

Huisarts Dennis Boon

Tekorten

Boon zegt zich te ergeren aan de term geneesmiddeltekorten. “De overheid en de zorgverzekeraars hebben dit begrip geïntroduceerd. Maar in feite is er geen sprake van tekorten. Het is een inkooptekort. Als ik drie euro wil betalen voor een kaartje kom ik ook de bioscoop niet binnen. Nederland staat me

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


1
0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »