‘Huisartsen en apothekers moeten samenwerken tégen het preferentiebeleid’
Redactioneel
3 mei 2024
De steeds aanhoudende geneesmiddeltekorten hebben grote gevolgen voor de dagelijkse praktijk, merkt huisarts Dennis Boon. Op elke vijf recepten die hij voorschrift is er één waarmee een probleem is. Een onwerkbare situatie en volgens hem is het hoog tijd dat apothekers en huisartsen samen een vuist gaan maken tegen zorgverzekeraars.
“Dagelijks heb ik verschillende keren overleg met de apotheek over alternatieven voor medicatie. Dat levert veel gepraat en onnodige ruis op. Bij ongeveer één op de vijf recepten die ik uitschrijf is er sprake van een tekort, waar weer een alternatief voor gezocht moet worden”, vertelt Dennis Boon, werkzaam in huisartsenpraktijk Boon, De Ruiter & Duit in het Gelderse Epe. “Zo had ik laatst een patiënt die een pufje voor astma gebruikte. Dat was niet leverbaar en er moest een ander pufje komen. Maar dat werkte anders dan de patiënt gewend was. De patiënt kwam bij mij op consult met een vraag, die eigenlijk bestemd was voor de apotheker. Dit soort dingen kost extra veel tijd. Bovendien is er het risico op verlaagde therapietrouw en medicatiefouten.”
“In feite is er geen sprake van een geneesmiddeltekort, maar van een inkooptekort”
Huisarts Dennis Boon
Tekorten
Boon zegt zich te ergeren aan de term geneesmiddeltekorten. “De overheid en de zorgverzekeraars hebben dit begrip geïntroduceerd. Maar in feite is er geen sprake van tekorten. Het is een inkooptekort. Als ik drie euro wil betalen voor een kaartje kom ik ook de bioscoop niet binnen. Nederland staat me
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: