DOQ

Huisartsen­tekort: Deltaplan verleidt huisartsen tot vestigen in Twente

Hoe zorgen we ervoor dat meer huisartsen zich in Twente gaan vestigen? En wat is er nodig om huisartsen die gaan stoppen, voor te bereiden op overname van hun praktijk? Rond deze vragen heeft de stuurgroep Continuïteit Huisartsenzorg in de afgelopen vier jaar een Deltaplan opgesteld. Een veelomvattend plan vol praktische en strategische handvatten. “Nu ben ik wel optimistisch over de toekomst” stelt Marieke Nijhof, lid van de stuurgroep en huisarts in Enschede.

Twente: bij velen een geliefde regio vanwege de rust, ruimte en natuur. Toch is de streek niet in trek bij startende of waarnemende huisartsen. Jonge huisartsen blijven tegenwoordig het liefst in de opleidingsregio werken. Marieke Nijhof vermoedt ook dat ze worden afgeschrikt door een vergrijzende bevolking en een stijgende zorgvraag. In 2018 voorzagen Nijhof en enkele andere huisartsen, zorgverzekeraar Menzis en de regionale ondersteuningsstructuur Roset, dat de druk op de huisartsenzorg in Twente sterk zou gaan toenemen. Ze besloten het probleem in kaart te brengen. “In het landelijke gebied bleek het wel mee te vallen, maar vooral in de steden, waar vijftig procent van de bevolking woont, voorzagen we forse problemen. In zowel Almelo als Enschede zouden binnen korte tijd vijf huisartsen stoppen. Ze hadden nog weinig ondernomen om opvolging te regelen.”

Huisarts Marieke Nijhof

Deltaplan

De inzichten uit 2018 waren het startpunt voor een gedegen, meerdimensionaal Deltaplan om huisartsen naar Twente te trekken, met name naar de steden. De aanvankelijke kleine werkgroep werd uitgebreid tot een stuurgroep die moest voorkomen dat er gaten zouden vallen in de huisartsenzorg. Bestaande gaten moesten zo snel mogelijk opgevuld worden. Tal van partijen schoven aan om het Deltaplan op te stellen. Naast huisartsenposten en de waarnemersgroep, schoven de huisartsenopleiding en vertegenwoordigers van de veertien Twentse gemeenten aan.
Ook de zorggroepen nemen sindsdien deel aan de stuurgroep. Ze spelen een prominente rol in het plan omdat ze in het uiterste geval samen met waarnemers een praktijk tijdelijk kunnen overnemen. Daarnaast ondersteunen ze starters in het eerste jaar zodat die zich dan alleen hoeft bezig te houden met patiëntenzorg.  

“Behalve de checklists waarmee startende huisartsen zich kunnen voorbereiden op hun stap, is het mogelijk om begeleiding te krijgen van een ervaren mentor in de regio”

Praktische ondersteuning

Het Deltaplan omvat nog meer praktische hulp voor startende huisartsen. Nijhof: “Behalve de checklists waarmee ze zich kunnen voorbereiden op hun stap, is het mogelijk om begeleiding te krijgen van een ervaren mentor in de regio. Voor stoppende huisartsen hebben we ook checklists opgesteld, bijvoorbeeld om de praktijk aantrekkelijk te maken voor overname”. Via de speciale website www.huisartsintwente.nl kunnen starters en stoppers met elkaar in contact komen. De website toont tevens achtergrondverhalen, informatie over Twente en actuele vacatures, inclusief vacatures die mogelijk interessant zijn voor de partners van huisartsen.

Lobby

“Onze position paper is een ander onderdeel van het plan”, vervolgt Nijhof. Het document was al in het voorjaar van 2021 in Den Haag ingediend maar is door Corona en de val van het kabinet onderbelicht gebleven. “We gaan binnenkort de lobby hervatten om het probleem op de kaart te zetten. En ook om de opleiding voor Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants gesubsidieerd te krijgen. Tot voor kort betaalde Menzis de opleiding voor een deel, maar die geldstroom houdt helaas op. “
Het Deltaplan staat daarnaast uitgebreid stil bij de mogelijkheden die gemeenten hebben om sociale problemen rond bijvoorbeeld schulden of wonen, weg te houden uit de spreekkamer van de huisarts. Daarnaast kunnen gemeenten een rol spelen bij de huisvesting van huisartsen en hun praktijken.

“De Twentenaar is over het algemeen makkelijk in de omgang, als niet-Twents huisarts kom je er hier echt wel tussen”

Gemoedelijk

Nijhof schetst dat Twente niet als enige Nederlandse regio kampt met een huisartsentekort. Delen van Drenthe, Zeeland en Groningen kennen hetzelfde probleem. Kiest een huisarts wel voor Twente, dan toch het liefst voor een praktijk op het platteland. Vandaar de problemen in Almelo en Enschede. Nijhof die in Oldenzaal opgroeide begrijpt dat wel. “Het platteland heeft een gemoedelijk imago. En ja, de migrantenproblematiek en lage sociaal-economische status van de bevolking in de steden, brengen beslist uitdagingen mee. Aan de andere kant geeft dat ook veel voldoening. ” Het beeld van de stugge Twentenaar noemt Nijhof onterecht. “De Twentenaar is over het algemeen makkelijk in de omgang, als niet-Twents huisarts kom je er hier echt wel tussen. Dat blijkt uit de ervaringen van de huisartsen die zich hier tot nu toe vestigden.”

“We zien hier de huidige realiteit en kansen onder ogen, we zijn actief bezig”

Effect

Nijhof ziet bemoedigende effecten van het Deltaplan. In Almelo zijn de vijf praktijken van de stoppende huisartsen inmiddels overgenomen. In Enschede is een van de vijf praktijken overgenomen door de zorggroep, de andere praktijken zijn verdeeld over de stad. “De digitalisering van de huisartsenzorg is natuurlijk door corona in een stroomversnelling gekomen, en dat is een uitkomst in Twente. Ook dat beschrijven we in het Deltaplan. We zien hier de huidige realiteit en kansen onder ogen, we zijn actief bezig.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx