DOQ

‘Ik ben bruggenbouwer tussen twee werelden’

Apotheker Han Siem wil een brug slaan tussen de reguliere en complementaire geneeskunde. Hij specialiseerde zich in vitamines en kruidenpreparaten. Hij geeft zorgverleners en patiënten advies rond de interacties tussen reguliere geneesmiddelen en complementaire geneesmiddelen. “Mijn kracht is dat ik naast mijn groeiende kennis over complementaire geneesmiddelen ook mijn kennis van de reguliere geneesmiddelen up-to-date heb gehouden.” 

Siem, eigenaar van de Huizer apotheek en devitamineapotheek.nl en als apotheker daar werkzaam, signaleert de trend dat mensen zich in toenemende mate wenden tot therapeuten, zoals mesologen. “Mensen voelen zich soms niet serieus genomen binnen de reguliere geneeskunde, denk bijvoorbeeld aan patiënten met Lyme. Artsen zeggen dat ze geen Lyme hebben, maar op internet ontdekken ze dan dat hun klachten wel degelijk overeenkomen met Lyme. Ze gaan dan naar een therapeut die hen wel serieus neemt, die tijd voor hen neemt. Iemand die hen met allerlei kruidengeneesmiddelen, vitamines en leefstijladviezen weet te helpen. Het zijn vaak de patiënten die echt in hun gezondheid geïnteresseerd zijn en op internet van alles ontdekken over de werking van complementaire geneesmiddelen. Vervolgens komen zij bij hun arts komen die er eigenlijk niets van weet.”

Apotheker Han Siem

Gevaarlijke interacties

Mensen gebruiken deze kruidengeneesmiddelen en ook vitamines naast hun reguliere geneesmiddelen. “En dat kan risicovolle interacties geven. Zo had ik een patiënt met een schildklierfunctiestoornis die via de reguliere arts levothyroxine kreeg, maar zelfstandig het Indiase kruid Ashwagandha – dat onder andere de alertheid stimuleert – ging gebruiken. Dat kruid werkt ook op de schildklier. De patiënt kreeg ernstige hartkloppingen vanwege een thyreotoxicose en moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Stoppen van het kruid was nodig.”

“Jaren geleden heb ik besloten me hier in te verdiepen. Er ging een wereld voor me open”

Topfit

Met zijn kennis over de kruidengeneesmiddelen en hun interactie met reguliere medicatie, is Siem een vreemde eend in de apothekersbijt. Hij beschikt over veel kennis die een gemiddelde apotheker niet heeft. “Jaren geleden heb ik besloten me hier in te verdiepen. Er ging een wereld voor me open. De aanleiding was eigenlijk dat ik zelf ongezond leefde, veel stress en slechte voeding waardoor ik op mijn 38ste last kreeg van atriumfibrilleren. Toen besloot ik mijn leefstijl om te gooien, gezonder te eten, meer te bewegen en voldoende te ontspannen tussen de stressvolle momenten door. Dat heeft geholpen: mijn atriumfibrilleren komt veel minder frequent voor dan vroeger en ik voel me nu – ik ben bijna 60 – topfit. Met mijn kennis van reguliere en complementaire geneesmiddelen kan ik nu patiënten en zorgverleners hierover adviseren.”   

Zwarte peper

Er is veel kennis over de interacties tussen reguliere geneesmiddelen, vitamines en complementaire geneesmiddelen, ontdekte Siem tijdens zijn speurtocht. “Er is veel wetenschappelijke literatuur. Je moet alleen de moeite nemen om je hierin te verdiepen. De meeste apothekers weten wel dat vitamine K2 een interactie geeft met vitamine K-antagonisten, zoals acenocoumarol en fenprocoumon, maar therapeuten weten dat vaak niet. Maar welke apotheker weet bijvoorbeeld dat zwarte peper de opname van kurkuma enorm versterkt? En dat dit kruid de werking van tamoxifen tegen borstkanker kan verminderen? Kurkuma wordt in de oosterse geneeskunde veel gebruikt bij aan ontsteking gerelateerde klachten en bij kanker, maar het probleem is dat het in zijn natuurlijke vorm moeilijk wordt opgenomen. Door er zwarte peper aan toe te voegen of het te verpakken in liposomen, wordt het veel beter opgenomen in de darmen. Daardoor wordt ook de werking potenter en het risico op interacties met reguliere medicatie groter.”

“Therapeuten zijn blij met mijn kennis, maar vooral ook de patiënten. Zij voelen zich serieus genomen en weten dat ze bij vragen over kruidengeneesmiddelen bij mij terecht kunnen”

Mesologen

Siem besloot de samenwerking te zoeken met therapeuten die vaak ook niet op de hoogte zijn van deze potentieel gevaarlijke interacties. “Inmiddels werk ik bijvoorbeeld samen met zo’n 100 mesologen in het hele land. Met hen heb ik de afspraak dat ze de patiënten naar mij toe sturen met hun recept voor vitamines en kruidengeneesmiddelen. Ik lever deze preparaten en check of er interacties zijn. De therapeuten zijn blij met mijn kennis, maar vooral ook de patiënten. Zij voelen zich serieus genomen en weten dat ze bij vragen over kruidengeneesmiddelen bij mij terecht kunnen. Inmiddels bestellen patiënten vanuit het hele land hun vitamines en kruidengeneesmiddelen bij devitamineapotheek.nl.”

“In de medische wereld heerst toch een soort tunnelvisie, waarbij voor kruidengeneesmiddelen geldt: ‘niet wetenschappelijk bewezen’”

Lovastatine

Onder apothekers is het checken van interacties tussen reguliere geneesmiddelen en geneesmiddelen uit de complementaire hoek bepaald nog geen gemeengoed, constateert Siem. “Dit ondanks dat het RIVM jaren terug een rapport* heeft uitgebracht over interacties tussen kruidengeneesmiddelen en reguliere medicatie. Daar hebben apothekers nauwelijks tot niets toe mee gedaan. Dat komt doordat in de medische wereld toch een soort tunnelvisie heerst, waarbij voor kruidengeneesmiddelen geldt: ‘niet wetenschappelijk bewezen’. Het probleem hierbij is dat stoffen in kruidengeneesmiddelen vaak niet uniek te patenteren zijn. Daardoor zijn ze dus commercieel niet interessant voor de farmaceutische industrie om te registreren, te onderzoeken en op de markt te brengen.”

Treed uit je comfortzone en probeer je meer te interesseren voor geneesmiddelen uit de complementaire hoek”

Open houding

Siem roept zijn collega’s op een open houding te ontwikkelen tegenover geneesmiddelen uit de complementaire hoek. “Treed uit je comfortzone en probeer je meer te interesseren hiervoor. Patiënten hebben er veel vragen over en zijn enorm geholpen als je je apothekerskennis inzet om hun vragen te beantwoorden. Het vergt een stukje interesse en verdieping. Ik leer zelf elke dag nog bij doordat ik naar aanleiding van patiëntvragen de literatuur in duik.”


Referentie:

Rapport RIVM over interacties tussen kruidengeneesmiddelen en reguliere medicatie

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx