‘Ik ben bruggenbouwer tussen twee werelden’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
2 mei 2022

Apotheker Han Siem wil een brug slaan tussen de reguliere en complementaire geneeskunde. Hij specialiseerde zich in vitamines en kruidenpreparaten. Hij geeft zorgverleners en patiënten advies rond de interacties tussen reguliere geneesmiddelen en complementaire geneesmiddelen. “Mijn kracht is dat ik naast mijn groeiende kennis over complementaire geneesmiddelen ook mijn kennis van de reguliere geneesmiddelen up-to-date heb gehouden.” 

Siem, eigenaar van de Huizer apotheek en devitamineapotheek.nl en als apotheker daar werkzaam, signaleert de trend dat mensen zich in toenemende mate wenden tot therapeuten, zoals mesologen. “Mensen voelen zich soms niet serieus genomen binnen de reguliere geneeskunde, denk bijvoorbeeld aan patiënten met Lyme. Artsen zeggen dat ze geen Lyme hebben, maar op internet ontdekken ze dan dat hun klachten wel degelijk overeenkomen met Lyme. Ze gaan dan naar een therapeut die hen wel serieus neemt, die tijd voor hen neemt. Iemand die hen met allerlei kruidengeneesmiddelen, vitamines en leefstijladviezen weet te helpen. Het zijn vaak de patiënten die echt in hun gezondheid geïnteresseerd zijn en op internet van alles ontdekken over de werking van complementaire geneesmiddelen. Vervolgens komen zij bij hun arts komen die er eigenlijk niets van weet.”

Apotheker Han Siem

Gevaarlijke interacties

Mensen gebruiken deze kruidengeneesmiddelen en ook vitamines naast hun reguliere geneesmiddelen. “En dat kan risicovolle interacties geven. Zo had ik een patiënt met een schildklierfunctiestoornis die via de reguliere arts levothyroxine kreeg, maar zelfstandig het Indiase kruid A

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel