DOQ

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek aan het bed van de patiënt: het is een win-win-win-situatie. De patiënt voelt minder pijn en beleeft iets anders dan alleen de ziekenhuiskamer, de verpleegkundige heeft meer medemenselijke gesprekken met de patiënt en de musicus kan van betekenis voor de medemens zijn. Verpleegkundig onderzoeker Hanneke van der Wal-Huisman deed in het UMC Groningen onderzoek naar het effect van livemuziek bij patiënten na een chirurgische ingreep.

Haar onderzoek was vooral gericht op de oudere patiënt, maar de musici van het Prins Claus Conservatorium in Groningen speelden voor alle patiënten op de afdeling chirurgie. “Oudere patiënten hebben een hoger risico op het ontwikkelen van postoperatieve complicaties met negatieve uitkomsten. Wij wilden het herstel bevorderen zodat hun functioneren en kwaliteit van leven verbetert. Daarvoor wordt doorgaans eerder naar medicatie gekeken, maar nog een pil erbij zorgt bij ouderen eerder voor meer interacties en bijwerkingen.” Van der Wal dacht na over een alternatieve interventie die geschikt zou zijn voor een gemêleerde groep patiënten, en kwam uit op muziek. “We vroegen ons af wat dan geschikte muziek zou zijn en gingen daarover praten met mensen van het Prins Claus Conservatorium. Zij zeiden meteen: ‘Je moet geen opgenomen muziek, maar livemuziek laten horen.’ Bij livemuziek heeft de musicus een directe interactie met de patiënt en kan hij of zij reageren op de patiënt.”

“We zagen dat de pijn meer afnam en dat muziek bijdraagt aan ontspanning”

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »