Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
‘Ik kan niet wachten op de eerste geprinte lasagne’
Speelgoed, modeaccessoires, medische hulpmiddelen, architecturale modellen en zelfs wapens. 3D-printers kunnen de gekste dingen printen. Maar voeding? Bij het Máxima MC in Veldhoven doet Ineke Obbema (beleidsmedewerker Catering en diëtist) mee aan een proef met 3D Maaltijd, waarbij patiënten met slikproblemen gemalen voeding in geprinte vorm krijgen.
Het Máxima MC kwam via enkele leidinggevenden in contact met het bedrijf dat 3D-geprinte maaltijden levert, Gastronology. Ineke Obbema: “We zijn er gaan kijken om te zien welke mogelijkheden deze aanpak biedt. Het was al snel duidelijk dat de groenten die uit de printer kwamen er heel mooi uitzagen. Dat is echt een groot voordeel ten opzichte van wat in veel ziekenhuizen als gemalen voeding wordt aangeboden. Het is geen prakkie, om het zo maar te zeggen. Een wortel is een wortel, een broccoli een broccoli, een zoete aardappel lijkt ook echt een zoete aardappel.” Daar kwam nog iets bij, aldus Obbema. “De receptuur is een stuk beter dan die wij hadden. Het smaakt beter, er zit minder zout in dus het is gezonder. Je kunt meteen proeven dat er een chef-kok achter zit die de maaltijden klaarmaakt.”

“Ik zie ernaar uit dat de producten worden doorontwikkeld”
Beleidsmedewerker Catering en diëtist Ineke Obbema
Bereiding
Behalve het uiterlijk, de smaak en de gezondheid van de maaltijden, is Obbema ook te spreken over het bereiden van 3D-maaltijden in het ziekenhuis. “De voedingsassistent bestelt de maaltijden. De porties van de bestelde groente pakken we dan los uit de vriezer, wat heel handig is. De groenten worden samen met de andere componenten op het bord gelegd en gaan in een regenereerwagen, een soort oventje op wielen met daarin verschillende borden die een uur lang verhit worden. Zo serveren we het.”
Kanttekening
Obbema plaatst wel een kleine kanttekening bij het hele experiment in het ziekenhuis. “Wij hebben slechts een handvol patiënten die ervoor in aanmerking komen, ongeveer vijf of zes per dag. Het zijn meestal mensen die kortdurend zijn opgenomen, bijvoorbeeld wegens een beroerte. Zij zijn dus nog niet gewend aan gemalen voeding en kunnen niet echt een vergelijking maken met alternatieven. In een verpleeghuis kan dat wel, met mensen die lange tijd zijn opgenomen en afhankelijk zijn van gemalen voeding.”
“De persoon die het heel lekker vond was heel blij met het herkennen van het eten op zijn bord”
Verpleeghuis
De Kloosterhoeve, een zorglocatie van Mijzo, is zo’n verpleeghuis. Ook daar experimenteren ze met 3D Maaltijd. Een belangrijk uitgangspunt is dat ingrijpen op voeding van patiënten een rigoureuze stap is, die heel goed voorbereid moet worden. Bij het kennismaken met 3D Maaltijd wordt iedereen dan ook stap voor stap meegenomen in het proces. Zo werd er eerst een proeverij georganiseerd, waarbij cliënten en zorgverleners verschillende gerechten konden proeven. De reacties waren overwegend positief, zegt Carin Jansen, senior strategisch adviseur bij Mijzo: “Bijna iedereen at keurig het bordje leeg, één iemand liet de bloemkool staan. Maar zij hield sowieso niet van bloemkool.” Tot dusver zijn de maaltijden aan tien mensen aangeboden. Drie ervan zijn inmiddels gestopt met de proef, eentje was ontzettend enthousiast, zegt Jansen. “Een van de mensen vond het zoutgehalte te laag, een ander had last van hallucinaties en dat ging niet goed samen met het doel van deze proef. De derde persoon die gestopt is, hield sowieso niet erg van warme maaltijden. De persoon die het heel lekker vond was heel blij met het herkennen van het eten op zijn bord. Hij at netjes zijn bord leeg en gaf aan het heel smakelijk te vinden. Dat is natuurlijk mooi.”
Obbema is heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen. “Ik hoop dat we na de proefperiode gewoon doorgaan. Ik zie ernaar uit dat de producten worden door ontwikkeld. Ik kan niet wachten op de eerste pizza of lasagne die uit de printer rolt”, lacht ze.