DOQ

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Gaza, Oekraïne, Sudan, het aantal oorlogsgebieden wereldwijd lijkt toe te nemen. In al die gebieden leven mensen die hulp nodig hebben. Water, voedsel, maar ook medische zorg. De zorgverleners van Artsen zonder Grenzen kunnen dan het verschil maken. Hoe ziet hun dagelijks werk eruit? Zafer Altunbezel, fysiotherapeut bij Artsen zonder Grenzen met standplaats Oekraïne, vertelt.

“Voor mij is dit werk betekenisvol, daarom doe ik het.” Zafer Altunbezel werkt al zeven jaar als fysiotherapeut bij Artsen zonder Grenzen. Sinds eind vorig jaar is zijn standplaats centraal Oekraïne. Nee, de stad waar hij verblijft noemt hij liever niet. Dagelijks ziet hij nieuwe patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “We zien mensen met ernstige en gecompliceerde breuken, aan ledenmaten, ruggenwervel, schedel, alles. Zodra ze binnenkomen, gaat de patiënt door voor chirurgie. Vaak zijn er meerdere operaties nodig om patiënten weer enigszins te stabiliseren. Daarna komen ze bij mij voor verdere triage en vroegtijdige revalidatie. Dat houdt in dat de revalidatie direct start na chirurgie. Want hoe eerder je kunt beginnen, hoe beter de prognose op gedeeltelijk of zelfs volledig herstel.”

(Foto: MSF)

“Onze zorg is volledig geïntegreerd in de plaatselijke zorgorganisatie. Zo kunnen we het beste helpen”

Fysiotherapeut Zafer Altunbezel

Pijn verlichten

Pijnmanagement, dat is het eerste wat Zafer doet. “Deze patiënten hebben veel pijn. Met verschillende fysiotherapeutische interventies, zoals voorlichting, manuele

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »