‘Ik wil overbrengen dat je een beetje zuinig moet zijn op de huid’

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
14 januari 2022

Van de hand van dermatoloog Christiaan Bakker is onlangs het boekje ‘Tot op de huid’ verschenen. In deze bundeling van columns schetst de specialist uit ziekenhuis Nij Smellinghe vrolijk en inspirerend een beeld van de huid en al haar afwijkingen. Een gesprek met de auteur over zijn inspiratiebronnen en drijfveren. “Ik wil op een speelse manier overbrengen hoe mooi de huid is en functioneert.”

Ik kijk al ruim een kwartier naar het computerscherm, wachtend op de verlossende pling plong die aankondigt dat mijn gesprekspartner aanhaakt bij de Teams-meeting. We hadden afgesproken om half vijf ’s middags. Maar, zoals wel vaker bij artsen, loopt het klinische werk van mijn gespreksgenoot blijkbaar uit. Ik dood intussen de tijd met het lezen van nog enkele columns van zijn hand.

Dermatoloog drs. Christiaan Bakker (Foto gemaakt door de Franeker Fotograaf Jan Edwin Geertsma van Say Wad)

De langste naam

Eén van de columns gaat over de levenslustige, 84-jarige mevrouw Terpstra, die kampt met pityriasis amiantacea: ‘Dokter, het sneeuwt’. Een andere over een 23-jarige vrouw met de diagnose met de langste naam in de dermatologie: pityriasis lichenoides et varioliformis acuta: ‘Een mooi woord voor scrabble’. Ook is er een column over de (naamloze) jongeman die in Vietnam flagellate dermatitis heeft opgelopen en een beetje teleurgesteld is dat zijn ‘vakantietattoo’ over enige tijd niet meer te zien zal zijn.

Bundeling van columns

De persoon op wie ik wacht is Christiaan Bakker. Behalve dermatoloog in het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drac

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel