DOQ

‘Ik zie dat u overgewicht heeft, mag ik daar met u over praten?’

Een patiënt met obesitas in je spreekkamer? Vráág of je erover mag praten. Die boodschap wil huisarts Joriet Kanbier-Schneider uitdragen waar en wanneer ze maar kan. Met een focus op positieve gezondheid kun je een patiënt op weg helpen naar een gezondere leefstijl. “Het is complex, maar het is zó leuk.”

Waarom zou een huisarts met patiënten over dat gevoelige onderwerp van hun overgewicht moeten praten? “Omdat we niet anders kunnen”, is het stellige antwoord van Joriet Kanbier-Schneider. “Het maatschappelijke probleem dat op ons afkomt is zó gigantisch. De zorgvraag door obesitas wordt alleen maar groter.”
Als huisarts in Zoetermeer ziet ze de problemen dagelijks in haar spreekkamer: te zware patiënten komen met hartklachten of artrose in hun knieën, ze hebben diabetes of zijn depressief. En nee, zij vindt het bespreekbaar maken van overgewicht niet lastig, hopeloos of tijdrovend. Dat waren in een onderzoek onder huisartsen veelgenoemde argumenten om het gesprek juist uit de weg te gaan.
Kanbier-Schneider over haar aanpak: “Ik vraag heel eenvoudig om toestemming. Ik zeg iets als: ‘Ik zie dat u overgewicht heeft, mag ik daar met u over praten?’ Als patiënten nee zeggen, dan vraag ik of ik er een andere keer over mag praten. Of we een aparte afspraak kunnen maken.”

Obesitas is een chronische ziekte en iedere patiënt verdient een individueel behandelplan

Huisarts Joriet Kanbier-Schneider

Neutraal praten

Patiënten die het goed vinden om over hun overgewicht te praten krijgen een geduldige huisarts tegenover zich. “Ik luister vooral en geef ruimte”, vertelt Kanbier-Schneider. “Ik formuleer mijn vragen en antwoorden neutraal. Er kan zoveel spelen bij gewichtstoename, van stress tot bepaalde medicatie die voor gewichtstoename zorgt. Obesitas is een chronische ziekte en iedere patiënt verdient een individueel behandelplan.


Onderdeel van dat plan is altijd de inzet op een gezondere leefstijl. Ze werkt bijvoorbeeld graag met het Spinnenweb van de Positieve Gezondheid. Daarin zitten zes pijlers, waaronder lichaamsfuncties en mentaal welbevinden, maar ook zingeving. Patiënten kunnen dit spinnenweb invullen. “Ik vraag dan waaraan de patiënt wil werken, wat de intrinsieke motivatie is en vraag ook wat iemand van mij nodig heeft. Natuurlijk verwijs ik soms ook door voor bariatrische chirurgie. Dat vind ik geen falen. Vergeet niet dat iemand na chirurgie ook met leefstijl aan de slag zal moeten.”  

“Ik kan bijvoorbeeld aanbieden dat een patiënt één keer per maand bij mij komt wegen”

Wandelgroep

Het verschilt per patiënt wat ze als huisarts aanbiedt. “Ik zeg er bij de gesprekken altijd bij dat de patiënt het zelf moet doen, dat ik niet met ze meega naar huis. Maar ik kan bijvoorbeeld aanbieden dat een patiënt één keer per maand bij mij komt wegen. Verder ben ik een wandelgroep gestart, één keer per week. Ik loop dan zelf ook een halfuur mee. Met die groep sla ik een brug naar het sociaal domein, samen wandelen werkt bijvoorbeeld ook tegen eenzaamheid of om laagdrempelig je Nederlands te oefenen als je dat nog niet goed spreekt.”
Kanbier-Schneider is niet bang dat patiënten zorg gaan mijden omdat zij over hun overgewicht wil praten. “Als huisartsen kennen we onze zorgmijders, ik ken mijn patiënten en heb een vertrouwensband met ze.”

“We hebben als huisarts met z’n allen dit probleem. We zien de ellende door obesitas in onze spreekkamers”

Niet iedere huisarts

De Zoetermeerse huisarts benadrukt dat het voor haar bijna niet als werk voelt om patiënten met obesitas te helpen. “Het is complex, maar het is zó leuk”, vertelt ze enthousiast. “Want de patiënten doen het uiteindelijk zelf. Natuurlijk kunnen we niet verwachten dat iedere huisarts dit doet. Ik snap dat het niet voor iedereen is op te brengen. Dat hoeft ook niet, niet alle huisartsen doen alles. Maar we hebben als huisarts wel met z’n allen dit probleem. We zien de ellende door obesitas in onze spreekkamers.”


Kanbier-Schneider merkt op kleine schaal al successen van haar aanpak. Ze merkt ook dat er rondom obesitas zoveel meer speelt, zoals schulden en lage gezondheidsvaardigheden. “Leefstijlgeneeskunde hoort thuis in de eerste lijn en in het sociaal domein. Daarom wil ik hier in Zoetermeer een expertisecentrum opzetten.  We kunnen echt met z’n allen gezond en gelukkig oud worden, als we daar samen werk van maken. Dat is een missie waar ik blij van word.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


0
Laat een reactie achterx