IL-17-remmers verhogen risico candida-infectie

mm
Jessica Brussee
Redactioneel,
9 januari 2023

IL-17-remmers zijn geassocieerd met een verhoogd risico op candida-infecties. Het betreft vooral infecties van de mond-keelholte en de slokdarm en in iets mindere mate van de huid. Dit concluderen Nederlandse onderzoekers op basis van gegevens uit vier verschillende real-world datasets. Met hun onderzoek bevestigen zij de resultaten van klinische trials, die dit verhoogde risico ook laten zien. 

Biologicals gericht tegen Th17-gemedieerde immuunreacties, zoals IL-17-remmers en IL12/IL-23-remmers, worden voorgeschreven bij diverse inflammatoire ziekten zoals plaque psoriasis, artritis psoriatica en ankyloserende spondylitis. Th17-cellen en IL-17 spelen ook een rol in de afweer tegen schimmelinfecties zoals met Candida species. Klinische trials laten zien dat patiënten die IL-17-remmers gebruiken een verhoogd risico hebben op candidiasis.

Real-world data

Nederlandse onderzoekers bestudeerden in real-world data hoe vaak candidiasis voorkomt tijdens het gebruik van Th17-remmende therapie.  Tevens bekeken zij welke immunologische mechanismen hieraan ten grondslag liggen. Zij analyseerden hiervoor gegevens uit vier verschillende databronnen:

de bijwerkingendatabase van de WHO (VigiBase®); veiligheidsrapportages van de EMA; een Nederlandse registratiedatabase met medicijnvoorschriften (PHARMO-database); een cohort van Nederlandse patiënten met plaque psoriasis die behandeld worden met biologicals (Radboudumc).

De onderzoekers bestudeerden het voorkomen van candidiasis bij patiënten die IL-17-remmers of IL12/IL-23-remmers gebruikten. Dit vergeleken zij met het voorkomen van candidia

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel