In zes stappen afval op de OK reduceren
Redactioneel
25 augustus 2023
Verduurzamen in de zorg staat in de schijnwerpers. Zo bedachten Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team van het UMCG een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Onze collega’s willen wel verduurzamen, maar weten niet goed hoe ze dat aan moeten pakken.”
De aankondiging van de GuptAward voor het meest innovatieve idee ter verduurzaming van de zorg was voor Roos Bleckman en Lukas Radema aanleiding om de collega’s van het OK Green Team bijeen te roepen voor een brainstormsessie. Resultaat: het Afval-Akkoord, oftewel 50% reductie van het OK-afval in 2030. Dit willen zij bereiken met een eenvoudig en duidelijk stappenplan, dat handvatten biedt om de operatieprotocollen te verduurzamen. Met dit initiatief willen Bleckman en Radema bewustwording creëren en collega’s aanzetten om verder te gaan verduurzamen.
“Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden”
Masterstudent geneeskunde Lukas Radema
Projecten tijdens studie
Zowel Bleckman als Radema hebben tijdens hun studie geneeskunde al projecten gedaan op het gebied van verduurzaming. Radema: “Mijn afstudeerscriptie betrof het verduurzamen op de OK door het overmatig gebruik van afdekmateriaal aan te pakken. Ik liet zien dat dit met maar liefst 20% gereduceerd kon worden. Dit toont duidelijk de potentie van verduurzamen aan.”
De grote hoeveelheden afval op de OK viel ook Bleckman op tijdens haar coschap chirurgie. Net i
Login om verder te lezen
Nog geen account? Meld u hier gratis aan.
Lees meer over: