Inclusieve geneeskunde: ‘Geef kleine duwtjes vanuit een positieve gedachte’

mm
Jenneke van de Streek
Redactioneel,
17 september 2021

De weg naar inclusieve geneeskunde waarin mannen en vrouwen gelijke kansen en een veilige werkomgeving hebben, is lang, vindt Hanneke Takkenberg. Zij kreeg in 2018 de Els Borst Oeuvreprijs voor haar inzet voor inclusieve geneeskunde. Dit voorjaar was er een symposium over dat thema. Haar advies is om niet alleen de gewenste man-vrouwbalans voorop te stellen, maar een organisatie waarin mannen en vrouwen optimaal samenwerken en optimale zorg+ kunnen verlenen. “Die moet aantrekkelijk zijn voor mannen én vrouwen om er te werken.”

Prof. dr. Hanneke Takkenberg is klinisch epidemioloog en hoogleraar Klinische besluitvorming bij cardiothoracale interventies bij de afdeling Cardio-Thoraxchirurgie in het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam. Daarnaast is zij hoogleraar Management Education bij de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit, waar ze zich richt op de positie van vrouwen in organisaties. Zij past graag haar visie vanuit organisatieperspectief toe op de zorg.

Prof. dr. Hanneke Takkenberg

Kentering

Deze zomer besefte zij dat het proces naar inclusieve geneeskunde van karakter is veranderd. “Het gaat niet meer om trekken en duwen om meer vrouwen op hogere posities in de zorg te krijgen, maar om het faciliteren van mensen en organisaties om zelf die verandering te maken. Waar eerder een voet tussen de deur gezet moest worden, worden we nu welkom geheten om te adviseren over het bewerkstelligen van een diverse en inclusieve organisatie.” Voor die kentering is het volgens Takkenberg van belang geweest dat het gevoel van onrecht een minder prominente rol speelt. Daarnaast i

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel