Infantiel hemangioom: verwijs en behandel op tijd

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
9 juni 2021

Een infantiel hemangioom  – een ‘aardbeivlek’ –  gaat spontaan in remissie. “Desondanks is in sommige gevallen een behandeling gewenst of zelfs vereist”, aldus dermatoloog dr. Carine van der Vleuten. “Bij voorkeur in of in overleg met één van de vier Nederlandse expertisecentra voor infantiele hemangiomen.” De onlangs verschenen richtlijn Infantiele Hemangiomen zet alles op een rijtje.

“Een hemangioom is een lokale, goedaardige woekering van bloedvaten”, legt Van der Vleuten uit. Zij is voorzitter van HECOVAN, het Nijmeegse expertisecentrum voor hemangiomen en vaatmalformaties en voorzitter van de werkgroep die de richtlijn Infantiele Hemangiomen heeft opgesteld. “Bij vijf tot tien procent van de zuigelingen ontwikkelt zich de eerste weken na de geboorte een hemangioom, meestal in het hoofdhalsgebied. In het eerste levensjaar neemt het hemangioom – soms zeer sterk – in omvang toe, daarna gaat het spontaan heel geleidelijk in remissie. Op de leeftijd van vier jaar is er een afname van zwelling, volume en rode kleur van tachtig tot negentig procent. Wel zijn er soms restverschijnselen, zoals overtollige huid of littekenachtig weefsel. Plastische chirurgie kan dan geïndiceerd zijn.”

Dermatoloog dr. Carine van der Vleuten


Terughoudend

Vanwege de spontane regressie in combinatie met de beperkte therapeutische opties waren artsen tot zo’n tien jaar geleden zeer terughoudend met een actieve aanpak van hemangiomen. “Het middel, bijvoorbeeld corticosteroïden, cytostatica of radiotherapie, was vaak erg

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel